Switch To Mobile Version

Het leed dat online shoppen heet

Je denkt: relaxt, lekker vanuit de luie stoel, kopje thee erbij, maar online shoppen blijkt stressveroorzaker nummer één.

DOOR JAMIE LI

Het begint met de stress van het oneindig veel kanten op kunnen. Websites als H&M en Asos hebben zo’n ruim aanbod, dat je compleet geflipt door die sites heen surft. Je denkt met wat zoekfuncties snel klaar te zijn en vinkt aan: bloemenprint, lange mouw, midi-lengte, tussen de 50 en 200 euro. Op het eerste gezicht lijkt het op een netjes afgebakende zoekopdracht. Maar wat als je juist door die specifieke eisen nét dat perfecte zwarte jurkje misloopt? Immers: je vindt altijd de leukste dingen wanneer je er niet specifiek naar op zoek bent. Dat is met alles zo. Mannen, jurkjes, droombanen, alles. Gevolg: er wordt helemaal niks aangevinkt en je ziet alle 247 pagina’s.

Nog veel stressvoller is online shoppen tijdens de sale. Neem Net-a-porter.com: slagveld na de eerste sale-dag. Het is knokken om de laatste S, de laatste ‘zwart’ en de laatste Kenzo trui. Geen item is veilig, totdat je een bevestiging in je inbox hebt. Die laatste Balenciaga-sandaal, maat 38, wordt als je even niet oplet, zo uit je mandje gejat. Gewoon, omdat je te traag was. Kom je een dag later? Dan kan je het wat topstukken betreft wel schudden. Dan alleen nog Michael Kors’jes in moeilijke kleuren als kanariegeel en gifgroen. Heb je niks aan.

Strijd gewonnen? Dat is pas het begin, want dan volgt het wachten. Track & tracen tot je een ons weegt, ijsberen voor het raam en om de minuut naar buiten gluren of De Bezorger zijn bus al heeft geparkeerd. Het vinden van een ‘we hebben u gemist’-briefje in de brievenbus, terwijl je maar tien minuutjes weg was, is da worst. Nóg een dag of twee langer wachten op je parel, waar je immers zo hard voor hebt gevochten. Vooral als je bedenkt dat de buurvrouw, die nooit haar huis verlaat (!), te lui, verwaand en vals was om je pakket aan te nemen. De trut.

Anderzijds: online shoppen kan ook zo veel vreugde opleveren. Designeritems scoren voor spotprijzen, stiekeme kortingscodes, private sales, exclusieve aanbiedingen voor trouwe klanten en pakketjes die eerder komen dan verwacht. Vreugdedansjes hoor.

Vanavond is het zo ver. Dan arriveert Het Pakket. DHL heeft bevestigd dat het tussen zes en negen gaat gebeuren. Ik zal er zijn. Hopelijk word ik niet geflasht, zoals laatst, toen ik de avond speciaal vrij had gehouden, maar er uiteindelijk niemand kwam opdagen. Vijf weken aan de antidepressiva gezeten. Ik zeg het je, online shoppen is stressveroorzaker nummer één.

(Illustratie: Ila Dani)

2 reacties tot nu toe

  • Laat ik nou nét aan het online shoppen zijn terwijl Feedly meldt dat er een nieuwe blog online staat van Quarter Magazine….. *zucht* jij snapt het ;) Ik ga nu verder zoeken naar die ene leuke cropped (maar niet té cropped) top voor op mijn nog te kopen lange rok, maar niet té lange rok… (why was I not born TALL instead of ehm…. ja wat eigenlijk?).

    Comment door Sandra, June 1, 2016 om 5:27 pm
  • Oh jazeker Track & Tracen totdat ik een ons weeg. Vroeger was shoppen mij cardio, nu shop-klik ik alleen maar :-(

    Comment door Nesrin, June 2, 2016 om 11:02 am

Plaats een reactie