Switch To Mobile Version

Het einde van Instagram

Hé Instagram, waarom moest je zo veranderen? Vroeger was je anders.

DOOR JAMIE LI

Zo’n vier jaar geleden werd Instagram gekocht door Facebook. Dus je kon erop wachten: vroeg of laat zouden we te maken krijgen met de sjoemeltijdlijn. (Sjoemeltijdlijn = een tijdlijn die vooral niet chronologisch is, 75% uit advertenties bestaat en voor jou bepaalt wat je te zien krijgt. Bijvoorbeeld enkel nog updates van stiekem opgezochte exen van zowel jezelf als je partner.)

Neem gisteren. Ik zat fanatiek te scrollen en te double tappen. Plots werd ik van alle kanten gemanipuleerd. Mijn Instafeed was een zooitje. Alle foto’s van de mensen die ik volg waren door elkaar. Foto’s van drie uur geleden bleven bovenaan leuren en foto’s van vier seconden geleden stonden helemaal onderaan. Anderzijds waren er ook kiekjes helemaal niet vertoond.

Klopte geen zak meer van.

Neem een bloggervriendin P. Ze doet een weekje op Bali. Gisteren plaatste ze, volkomen begrijpelijk, een batterij strandkiekjes en daar viel geen peil op te trekken. Alles was door elkaar. Bovenaan stond een foto van twaalf uur geleden in badjas, waarbij ze nog hartstikke wit was. Verder scrollend naar beneden volgde de foto van een uur geleden van haar inmiddels verbrande neus. En bovenaan popte een nieuwe update: een foto van drie dagen geleden, nog op Schiphol.

Los van bloggervriendin P. op Bali ging er in Amsterdam tijdlijntechnisch ook veel mis. Alle honderdduizend foto’s van de vreemde lucht en regenbogen van gisteravond, kwamen allemaal pas vanmorgen voorbij, helemaal door elkaar, met een verdwaalde foto van Beyoncé van vier weken terug. Dat terwijl de lucht al lang weer blauw was.

Naast de lak aan continuïteit vind ik het niet tof dat Instagram voor mij bepaalt wie en wat ik zie. Van ongepaste advertenties tot mensen die ik stiekem opgezocht heb, te veel ongevraagde rommel staat niet chronologisch prominent in mijn feed.

Je snapt, Instagram fokt met m’n hoofd. Ik vind het niet meer leuk én ik snap het niet meer. Ik ben ontregeld, niet meer de oude. Ik ben van mezelf al een chaoot, en nu dit. Kan ik er niet bij hebben. En op andere kanalen kan ik ook niet meer rekenen. Denk Facebook, die doet al jaren niets anders dan alles door elkaar husselen. En Twitter is helemaal de kluts kwijt. Die selecteert alleen nog Kim K. nieuws voor me, midden in een terroristische aanslag.

Tot slot, weet jij nog wie je moet volgen op Instagram? En wie is er nog real? Ik heb geen idee. Alle accounts, inclusief de van mij, zijn één pot nat: de bloemenkiosk, boxer braids, #ootd’s, figuurtjeskoffie, cactussen in bruine potten, fraaie straatjes, #fromwhereistand’s, duckfaces en een schattige poes op z’n tijd. De originaliteit is er vanaf. Voor Zuckerberg begint het nu allemaal (money G), maar voor mij is dit wat Instagram betreft zo’n beetje het eindstation. Ik zet ‘m op een laag pitje. Zie ik je op Snapchat? Veel gezelliger. (mrsjamieli)

4 reacties tot nu toe

 • Ik snap dus echt niks van Snapchat. De app er twee keer opgezet en twee keer verwijderd. Instagram kan ik nu nog net handelen.

  Comment door Nesrin, April 13, 2016 om 3:58 pm
 • Leuke column Jamie! XXX Awura P.S. Volg me op Inst..ik bedoel Pinterest :P haha (awuraabena) XXX

  Comment door Awura, April 13, 2016 om 4:40 pm
 • Ik heb eigenlijk (nog) niet zoveel last van deze veranderingen. Mijn timeline ziet er nog best netjes uit, heb geen verdwaalde foto’s van 3 dagen geleden bovenaan staan. Snapchat ga ik niet aan beginnen, heb ik straks een nieuwe verslaving erbij, geen zin in.

  Comment door Carlijn, April 14, 2016 om 3:33 pm
 • Leuke column weer Jamie! Ik vind het ook schijt irritant dat social media kanalen na een paar jaar helemaal commercieel worden en bepalen wat jij ziet :(

  Comment door Kim Jacobs, April 18, 2016 om 3:16 pm

Plaats een reactie