Switch To Mobile Version

Ouder worden is een bitch

Aanstaande maandag is het mijn verjaardag. Dan komt de teller op 29 te staan. Vind ik raar.

DOOR JAMIE LI

Wat is dit? Waarom word ik ineens 29? Ik was altijd 23. Hoe kan ik zo snel van 23 naar 29 gaan?

Zo’n vijf jaar geleden zat ik aan de vergadertafel met de redactie van Beau Monde. Op dat moment zwaaide John Lukken er de scepter. Het ging over van alles, maar vooral over botox. John vroeg of ik niet preventief een naaldje wilde prikken. ‘Waarschijnlijk niet nodig, ik heb Aziatisch bloed. Mijn vader is 46 en heeft nog geen rimpels.’

Immers, black don’t crack.

Waarschijnlijk ben ik net niet black genoeg, want mijn arrogantie van vijf jaar geleden aan de vergadertafel van Beau Monde is inmiddels bruut beloond met twee flinke jongens op het voorhoofd. Door het fronsen. Paps heeft er nog altijd nul.

Niet alleen de twee rimpels zijn akelig. Die grijze slierten tussen mijn geblondeerde lokken zijn ook niet mis. Ze zijn nog op één hand te tellen, maar toch. Grijze haren waren toch alleen voor bejaarden en sexy George Clooney en Eric Corton- achtige types? Niet voor Aziatische meisjes van 28, bijna 29 dus. Hallo, kom nou.

Er zijn nog meer confronterende zaken hoor. Kan er best een aantal achter elkaar voor je optrommelen. Zo zit ik, terwijl ik dit schrijf, in de bieb. Achter mij zit een knappe light skin boy-boy met het petje achterstevoren, te tikken achter zijn laptop. Waarschijnlijk bladert hij niet door een belangrijk jaarplan over duurzaamheid, een samenlevingscontractje of koopakte, maar worstelt hij zich door een werkstuk heen voor Maatschappijleer. Of neem Ronnie en zijn crew. Beschááámend dat ik zo lekker ga op Ronnie Flex en Lil’ Kleine, terwijl hun bouwjaartjes onder de 1992 zitten. Of die momenten wanneer ik terugblik naar Beverly Hills 90210 of Saved by The Bell, wil het best eens voorkomen dat stagiaire X of stagiaire Y roept: Wat zijn dat? Nieuwe films? Ik kijk ook met open mond naar meisjes die alles al hebben staan op één CV: een eigen videoclip, drie platenlabels, zeven Chanel-tassen, twee bestellers, 400k volgers op Instagram, eigen schoenenlijn en een lintje van de koningin. Maar dan zijn ze krap 18.

Ach, ik hoop gewoon mijn verjaardag in alle rust te kunnen vieren. Geen drank, geen drugs en geen 1, 2, 3, 4 pillen gebruikt. Hooguit een klein huiskamerconcertje van Alain Clark. Die is ook papa. En 36. En heeft hopelijk ook wat grijze haartjes onder zijn muts.

(Illustratie: Ila Dani)

4 reacties tot nu toe

 • Exactly! Ik wil geen grijze haren zien! Ik word over 2 weken 32 en maar zeg natuurlijk dat ik 26 wordt :-)

  Comment door Jill, March 2, 2016 om 7:47 pm
 • Hi Jamie,

  Super herkenbaar wat je omschrijft. Het besef kwam bij mij tijdens mijn laatste vakantie in Paramaribo,mijn reisgenoot was 25. Ik heb haar precies 1 dag kunnen volgen om vervolgens 3 dagen bij te komen van mijn kater en dance moves.Het liedje van SBMG ‘oeh na na’ dreunde nog lang door mijn hoofd. Toen was ik opeens 42 #reality check.

  Geniet van je verjaardag en denk maar zo,elk jaartje erbij is een feestje!

  XO, Saskia

  Comment door Saskia www.fabandluxury.com, March 3, 2016 om 5:51 am
 • Woensdag is toch nieuwe column dag?

  Comment door shirley, March 9, 2016 om 2:57 pm
 • Ja zeker Shirley, hij staat er inmiddels op!

  Comment door Jamie Li, March 9, 2016 om 4:01 pm

Plaats een reactie