Switch To Mobile Version

Avondklok

Tegenwoordig word ik er op aangesproken als ik na zevenen nog buiten loop.

DOOR JAMIE LI

‘Oh?’

Het is half negen ’s avonds en een stomverbaasde PR-baas staat tegenover me met beduusde wenkbrauwen tot aan zijn haargrens. Hij vervolgt:

‘Vaders alleen met de kleine gelaten? En moeders lekker op stap? Zo zo. Moet je niet bij de kleine zijn?’

Irritant vind ik dat, waarom zou je daar iets over moeten zeggen? Waarom niet: hé milf, wil je dansen? Behalve de PR-baas zijn er meer die een avondklokje op me hebben geprogrammeerd. ’s Avonds buiten spelen? Liever niet als je moeder bent. En áls je dan zo nodig na klokslag zeven uur naar buiten moet, dan met kind.

Helemaal vervelend is dat ik bij iedereen die zich bekommert op mijn avondbesteding me bijzonder lang eruit probeer te lullen, tot het gênante aan toe. Bijvoorbeeld vijf minuten verontschuldigen hoe ik het in m’n hoofd haal – nota bene op een maandagavond – opgedoft op een afterparty te belanden. Dan vertel ik op z’n aller ongemakkelijkst dat het al zo lang geleden was dat ík een keertje een feestje heb, terwijl papa er laatst drie op rij had. En dat ik in principe ‘aan het werk’ ben, want dit is allemaal werk gerelateerd. Om het geheel nog een beetje lelijker te maken voeg ik tot slot toe: ‘Ik heb hem nog wel zijn warme hapje gegeven hoor!’

Het is vast goed bedoeld, maar men moet begrijpen dat niet alleen vaders de borrels pakt wanneer hij dat wil, maar dat ook mama in de lampen mag hangen met alle gin tonics van dien. Mijn vriend krijgt die opmerking nóóit. Als hij op een feestje verschijnt schreeuwen ze ‘nice’ en wordt er meteen een biertje in z’n handen geduwd. Dat wil ik ook.

Weet wel dat ik met dit soort geintjes een olifantengeheugen heb. Wanneer de PR-baas een keer kids heeft en graag ‘ontsnapt’ aan warme papjes en verse poepluiers, sta ik te tikken op m’n horloge. ‘Oh? Avondje uit? Toe maar.’

5 reacties tot nu toe

 • Zijn tijd komt nog wel…

  Comment door Rianne, January 21, 2015 om 2:13 pm
 • Haha te gek! Hang jij maar in die lampen hoor! Leuk geschreven!

  Comment door Malou, January 21, 2015 om 3:17 pm
 • Haha geweldig geschreven! In juni was ik voor het eerst sinds mijn zwangerschap (kleine was toen 1.3jaar) op een feestje in een lounge en daar kreeg ik dat ook. ‘Hoe kan jij hier zijn? Waar is je kleine? Wilde papa er niet bij zijn? Je gaat zeker vroeg naar huis?’ heeft vriendlief nou nooit…

  Comment door dominique, January 21, 2015 om 7:59 pm
 • Stelletje prehistorische primitievelingen zijn het. It’s 2015 for crying out loud! You go girl! Doe vooral je ding en blijf die sneer uitdelen

  Comment door TeeJay, January 21, 2015 om 8:58 pm
 • Gelukkig zeggen mijn vriendinnen ook: ‘NICE!’ Als ik weer een avondje mee ga. Maar inderdaad regelmatig opmerkingen van niet-vrienden of dat allemaal wel kan… Dan zeg ik: wacht maar tot je zelf kinderen hebt! Leuk geschreven :) en herkenbaar dus!

  Comment door Eva, January 22, 2015 om 5:48 pm

Plaats een reactie