Switch To Mobile Version

Kerstherrie

Ik haat kerstliedjes. De vernieuwde dan.

DOOR JAMIE LI

Zodra de Sint op zijn boot springt terug naar Spanje, is het aan bij Skyradio. Na elk gewoon nummer volgt een kerstklankje. Immers: Sky noemt zichzelf The Christmas Station. Soms zit er een parel tussen, maar negen van de tien keer is het gekopieerd gezwijmel van coverkoning Michael Bublé. Het dieptepunt was zijn versie van Feliz Navidad. Aan Feliz Navidad kom je gewoon niet. Daar blijf je vanaf.

Waarom moet elke celeb zo nodig een kerstnummer of nog erger, een kerstalbum uitbrengen? Het is als BN’ers met een sieradenlijn. Is het omdat het zulke kerstfanaten zijn? Is het iets dat je als zanger gedaan móét hebben, wil je er een beetje bij horen? Of is het gewoon makkelijk cashen? Nog even de laatste buit binnen halen voordat het nieuwe jaar begint.

Nieuwe niet gecoverde kerstliedjes zijn welkom, want over tien a twintig jaar zijn dat weer de mooie nostalgische plaatjes. Maar wanneer Chris Rea het feestseizoen opent met zijn oneindige rit naar huis, knallen de kerstvlinders m’n buik in.

Ik kan niet geloven dat er mensen zijn die vrijwillig luisteren naar de knullige versie van It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas van een zeker zangduo uit Volendam. Of neem een Ariana Grande die Last Christmas probeert. Met alle foute up-tempo beats van dien. En toen ik Justin Bieber met Someday At Christmas hoorde, heb ik Sky even gebeld om verhaal te halen. Wiet rokende pubers die een kerstboodschap overbrengen? Wat!

Waar Nederland met Sinterklaas zo graag vasthoudt aan traditie, merk ik er rond de kerst weinig van. De kerstkopietjes van Michael Bublé en Nick & Simon gaan als een trein, terwijl Stevie Wonder en Bing Crosby ergens vergeten liggen te worden in een Alles moet weg-rommelbak bij de Mediamarkt.

Als je dan zo nodig het geld wil laten rollen, koop dan de kerstsingle van mijn homie Alain Clark en zijn pa Dane Clark, Going Back for Christmas. Nu al een klassieker.

(Foto: Nastygal)

Plaats een reactie