Loulou’s foodblog: Vegan challenge 2014

Het hoeft geen nieuwjaar te zijn om goede voornemens te hebben. Afgelopen week ging de Vegan Challenge 2014 van start en… count me in!

Wait what?

DOOR LOULOU MACHINÉ

Ik eet al een aantal jaar voornamelijk veganistisch maar laat me wel eens verleiden door de zonde van een cheesecake of een pot Ben & Jerry’s. Maar niet in oktober!

Ieder jaar roepen vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging van Veganisme Nederland en Viva las Vegas Nederlanders op om de uitdaging aan te gaan een maand lang puur plantaardig te eten. En als Beyoncé het heeft gedaan, kun je sowieso eigenlijk niet achter blijven, niet? Hier de vijf voornaamste redenen waarom een vegan lifestyle zo goed voor jou en voor anderen is.

1. Gezondheid
Plantaardig voedsel bevat geen cholesterol en minder verzadigde vetten waardoor het de kans op hart en vaatziekten, kanker en andere ziekten aanzienlijk vermindert. Wel biedt het genoeg voedingsstoffen om gezond en energiek te blijven.

2. Milieu
Duurzaamheid wordt steeds meer van nu. Benzine wordt vervangen door elektriciteit, gloeilampjes zijn uit den boze en wasjes worden op koud water gedraaid. Allemaal kleine bijdragen aan een beter milieu maar de grootste boosdoener die milieuproblemen veroorzaakt is de veehouderij. Oftewel de vlees- en zuivelindustrie.

3. Dieren
De vlees- en zuivelindustrie is een hele wrede en dieronvriendelijke industrie. Je kunt niet alle dieren redden maar je kunt wel de keuze maken dat je niet verantwoordelijk bent voor het dierenleed.

veganchallenge1
vegan2
vegan4
vegan3
View all

4. Mensen
Om 1 kilo vlees te produceren is er 8 kilo graan nodig. 70% van de landbouwgrond wordt gebruikt om voer te telen voor de dieren uit de vleesindustrie. Kortom, als wij in plaats van een kilo vlees, een kilo graan zouden eten, is er 7 kilo graan over voor de arme mensen waar zogenaamd een hongersnood heerst door tekort aan voedsel.

5. Creatief
Veganisme klinkt vrij extreem. Als je alleen al denkt aan de lekkere burgers, ijsjes, snoepjes die je moet laten gaan om veganist te worden haak je vaak snel af. Zo kortzichtig kijken de meesten van ons er inderdaad naar. Het tegenovergestelde is waar want de variaties van plantaardig eten zijn eindeloos en het vegetarische schap in de supermarkt groeit met de dag. Wist je bijvoorbeeld dat er een deli winkel bestaat, de Vegetarische slager, waar je alle plantaardige vervangers op de vettige, ongezonde vlees varianten kunt kopen?

Gaan jullie de uitdaging met mij aan? Als je je inschrijft word je iedere ochtend verrast met heerlijke recepten om je op uit te leven dus geloof me, it’s a piece of Vegan cake! ;)

Plaats een reactie


* = (verplicht)