Dossier shapewear

Of je figuur nu vergelijkbaar is met een plank, een peer, een colafles of een zandloper, je kunt altijd wel wat shapewear gebruiken. Al is het maar om je een iets zekerder gevoel te bieden in een spierwitte dan wel see-through dress. En als zelfs Emma Watson een corrigerend broekje draagt… Ik bedoel maar. Zelf ben ik dol op shapewear. Sterker, ik ben de shapeweargoeroe. Soort van dan, want ik heb niet álle merken en modelletjes getest. Dat ging portemonneetechnisch gewoon niet. Maar of ik erover mee kan praten? Dat zeker. Mijn dossier shapewear gaat van Primark tot Spanx en alles daartussen.

PRIMARK
The occasion De dagen na de bevalling baalde ik dat ik nog kampte met een enorme buik. Alle mommy’s om me heen leerden: negen maanden op, negen maanden af. Na de bevalling leek ik nog ruim vijf maanden zwanger, terwijl ons baby’tje al lang en breed de wereld aan het verkennen was. Ik ben iemand die me ontzettend druk kan maken over wat anderen vinden en denken en aangezien iedereen zich tijdens mijn zwangerschap al zo bemoeide met het formaat van mijn buik, wilde ik opmerkingen van bijdehandjes als “zit er nog één in?” voorkomen. Ik was naarstig op zoek naar alle mogelijke shapewearitems. Het liefst een heel ski-pak. Maar ja, binnen een aantal maanden zou de buik (vast) wel weer wat kleiner zijn, bovendien zijn luiers geen goedkope rakkers. Ik wilde shapewear, ik wilde veel shapewear en het moest voor een zacht prijsje. Primark! Waar je voor een corrigerend broekje van Spanx al gauw €38 betaalt, komen Primark-broekjes al vanaf €7. Uiteindelijk had ik bijna de complete Primark-shapewearcollectie in m’n kast liggen, en nog bleef ik terug gaan naar de Ierse winkelketen om tóch een ander variantje te proberen, want geen enkel item voldeed aan de eisen. De hemdjes klommen omhoog zodat het hele geval in de taille zat. De broekjes zaten in de taille goed, maar bij de benen te strak waardoor ze ergens bij m’n knieën bleven hangen. Kocht ik een grotere maat, dan zat-ie bij m’n bovenbenen goed, maar deed het broekje zijn werk niet bij de probleemzone: de buik. De leggings zaten te laag (ze bleven hangen bij de heup, terwijl ik het fijn vind om ze op te trekken tot onder m’n beha) en de stringbroekjes kropen tijdens het lopen stiekem omhoog waardoor de randen plots m’n neus reikten. Kan aan mijn figuur liggen, maar Primark deed het niet voor mij. Had ik misschien toch liever het Spanx-broekje van achtendertig euries kunnen kopen.
Minder Zoals eerder gezegd, bijna alle items kruipen omhoog.
Loved it Als je shapewear alleen wilt gebruiken om hier en daar een celullite-zone te verbloemen, dan moet dat met een Primarkje prima lukken. Let dus wel dat je niet een te kleine maat kiest, want de items creëren in een mum van tijd een kwabje dat er eerst nog niet zat.
Cijfer Prima voor cellulite-verbloeming dus. Een 6.

SPANX
The occasion Over Spanx kan ik niet zo heel goed oordelen. Ik heb alleen een panty-achtig broekje mogen dragen en een hemdje. Het broekje van pantystof was een speciale Mommy-spanx. Het broekje heeft me heel erg geholpen tijdens mijn zwangerschap, want ik kampte met een enorm zware buik. Het broekje bood steun en zorgde ervoor dat m’n dijen niet schuurden tijdens warme, kleffe maxirok-dagen. Daarnaast heb ik een corrigerend hemdje geprobeerd, dat zijn werk helaas niet deed. Mijn buikje bleef in exact dezelfde conditie als voordat ik het hemd aantrok. Nul shaping dus. Maar ik ben onwijs benieuwd naar de Skinny Britches Super Open-Bust Mid-Thigh Body, alleen houdt de prijs me nogal tegen. Want wat nou als het pakje tegen valt of scheurt (zie volgende punt)? Iets om over na te denken.
Minder De prijzen. Het liefst verzamel ik de complete Spanx-collectie – en helemaal omdat Spanx pretendeert hun shapewear als ondergoed te gebruiken. Je mag er dus geen string of onderbroek onder dragen. Dat betekent dat je minstens zeven stuks per item moet hebben of je moet héél vaak wasjes willen draaien – maar ik vind het gewoon te duur. Wat ik ook nogal jammer vind is dat er binnen een maand een gat zat in mijn Power Mama zwangerschapsbroekje. Not so powerful after all, blijkbaar.
Loved it Zoals eerder gezegd ben ik heel blij dat de Power Mama me zoveel steun heeft geboden tijdens het dragen van mijn kindje. Daarnaast wil het denk ik ook wel wat zeggen dat zóveel celebs verzot zijn op het shapewearmerk. Ik beloof dat ik ooit het Skinny Britches-pak zal kopen om écht te kunnen oordelen over Spanx.
Cijfer Totdat ik het pak niet heb geprobeerd ben ik (nog) niet tevreden. Dure broekjes mogen gewoon niet scheuren binnen een maand. Een zes min.

HEMA
The occasion Mijn Hema-broekje heb ik eigenlijk al ja-ren. Gewoon voor wanneer ik een nogal pikant jurkje wil dragen of wanneer ik een schurende dijpartij wil voorkomen.
Minder Over de broekjes van Hema kan ik eigenlijk heel kort zijn, want ze doen hun werk hartstikke goed. Als ik dan echt iets moet noemen… Misschien het feit dat het broekje bij de dijpartij perfect zit, maar in mijn taille een beetje wijd. Maar liever dat, dan dat het broekje eventueel vet verplaatst (lees: hangzakjes op je rug, onder je beha).
Loved it Het feit dat ik het broekje echt al meer dan vijf jaar heb en dat-ie nog in perfecte staat verkeert. Geen rafel-taferelen en geen pluisjes. Perfect. O ja en betaalbaar natuurlijk. Het model dat ik ooit heb gekocht is niet meer te koop, maar ongeveer vergelijkbaar met deze topper.
Cijfer Prijs, kwaliteit en looks samen. Een dikke 8.

MAIDENFORM
The occasion Ik mag dan wel weer op het gewicht zitten van vlak voordat ik zwanger werd, ik had zo’n grote buik, dat ik nog steeds te maken heb met wat overtollig huid. De huid bij mijn buik heeft bij mij heel lang de tijd nodig om weer terug te vormen naar zijn originele staat. Bovendien heb ik nog steeds niet getraind (slecht!) wat het proces vast wel zou versnellen. Kortom: ik zit met een huidflapje (vies woord) en ik kán niet zonder corrigerend ondergoed. Dan voel ik me gewoon heel onzeker. Bovendien zou rennen gepaard gaan met het nodige getril en gedril. Niet sexy. Tot nu toe helpt Maidenform me goed bij het wél lekker in m’n vel zitten. Ik heb een pakje en een broekje. Qua shaping doen ze het ontzettend goed. Het is gewoon nu aan mij om mijn huid terug te trainen naar de Beyoncé-norm.
Minder Helaas toch wat minpuntjes gevonden. Dezelfde week van het scoren van het pak, de Full Slip Firm Control, begon het pakje van binnen al te rafelen. Ook vervelend, maar dat heeft niets met de kwaliteit te maken, het pak is niet te dragen met een korte rok, want de pijpjes komen dan onder je rok uit. Geen gezicht. Daarnaast is het nogal een gedoe om naar het toilet te gaan. Het pakje heeft een speciaal gaatje dat je opzij kunt schuiven, maar ik vind het nogal tricky. Zie het zo gebeuren dat ik dat hele pak onder plas. Zo’n straaltje kan nogal onvoorspelbaar zijn, niet? Eindstand: ik trek eerst mijn shirt omhoog, dan het pak omlaag etcetera etcetera. Het andere broekje is qua buik-shaping perfect, maar heeft weer een ander nadeel. Als je loopt kruipen de ‘onderbroeklijnen’ een beetje omhoog en zie je de onvermijdelijke randen door je strakke skinny heen, waardoor het lijkt alsof je een oma-onderbroek draagt. Not so flattering.
Loved it Het feit dat de shapewear mijn ‘huidflap’ daadwerkelijk gladstrijkt. Daarnaast zijn de prijzen schappelijk.
Cijfer Goede shape-resultaten, en dat is uiteindelijk het doel. Een welverdiende 7,5.

Mijn conclusie over shapewear is dus, als je het echt nodig hebt en je er zekerder bij voelt (buikje weg werken, stevigheid creëren, celullite verbloemen, kontliften) ben je qua aanschaf wel even bezig om voor alle kledingstukken het juiste shapewear-item te vinden. Denk aan een witte rok, daar zie je een zwart shapewear-item misschien overduidelijk doorheen schijnen. Dat betekent dat je naast je zwarte vormers ook de huidskleurige variant moet aanschaffen. Of waar een oma-onderbroek-shape-broekje prima werkt onder een wijde rok, is het bij een strakke kokerrok een ware spelbreker. Dat betekent dat je naast de oma-onderbroek het wielrenbroekje nodig hebt. En dan weer in twee kleuren. Zo ben je dus wel even bezig.

Of je kunt natuurlijk elke dag twee uur lang sporten.

Maar ja, niet iedereen heeft een celebrity-agenda die al dat sporten toelaat.

  • Na m’n bevalling had ik de buikband besteld van Brooke Burke, zes weken lang aangehad en echt resultaat: platte buik. Maarre about shapewear ik heb ook na m’n zwangerschap een shapewear jurkje gehaald bij de Victoria Secrets. Dit is echt een aanrader!! Zit perfect en in een strakke jurk komt je lichaam echt perfect naar voren. Heb het nu al twee jaar en nog steeds wow!

    Comment door Asmie, April 14, 2014 om 12:55 pm
  • De shapewear van de Primark mag je niet passen in de winkel en ook niet terug brengen dus so wie so weggegooid geld.

    Comment door Anonymous, June 7, 2019 om 1:58 pm

Plaats een reactie


* = (verplicht)