Switch To Mobile Version

Anti-oranje

Morgen draag ik zwart.

Ik ben ontzettend bijgelovig. Zo mag ik niet op de lijntjes van de stoep lopen. Gebeurt dat wel, dan beland ik vroeg of laat onder een bus. Of trein. Fuchsia nagellak brengt onwijs veel ongeluk. Ga liever voor snoeproze, koraalroze of zachtroze. Ik mag ook niet aan geesten denken na 12-en. Doe ik dat wel, dan staan ze ongetwijfeld naast m’n bed naar me te loeren en te fluisteren. En dromen? Ook tricky. Want hetgeen ik gedroomd heb, komt het tegenovergestelde van uit. Voorbeeld: droom ik heerlijk over een beschuitje met Jan K., is dat een kutdroom. Want ik zal dan nooit en te nimmer ook maar een beschuitkruimel met de man eten. Ik droom dan ook veel liever dat hij me verrot scheldt.

Ik heb er een nieuwe bij. Oranje outfits dragen tijdens een WK of EK- wedstrijd van Nederland, eindigt in tragisch verlies. Zelfs de kleine details zijn flinke boosdoeners. De subtiele oranje lipstick, de middelvinger gelakt in oranje nagellak, de oranje oorknopjes of de onschuldige oranje elastiekjes in de beugel zijn fataal. Echt, doe het niet! Elk oranje frutsel betekent een tegen goal. Ik heb hard bewijs. Zo droeg ik bij de aftrap van Nederland tijdens het EK 2012 een oranje, transparante neon blouse en je ziet het, 1-0 verlies tegen Denemarken.

Dat laat ik me verdomme geen twee keer gebeuren. Ik heb m’n outfitje al uitgestald. Het belooft er een te worden die zwart is. Zelfs m’n oranje blush, waarvan ik altijd een riante laag op heb, laat ik achterwege. Liever een blote billen gezicht met een vloekende, roze poeder, dan een achterstand tegen Duitsland. Dat wil je gewoon niet.

En weet je, zelfs Bertje geeft me geen ongelijk. Morgen spelen de mannen in een zwart shirt. Bertje en ik, Greg en ik, we zitten zo goed op één lijn. Hooguit wat oranje logootjes of friemeltjes, maar dat kunnen onze jongens best hebben. Het zijn de enige figuren die wegkomen met oranje, want ook dat hoort bij m’n bijgeloof: het Nederlands Elftal mag wél in de kleur verschijnen. Flexibiliteit moet er zijn.

Echt Bertje, op mij kun je bouwen. Ik morgen trouw in het zwart, jij de overwinning. Beloofd.

7 reacties tot nu toe

 • Haha heerlijk! En ik geef je helemaal gelijk!
  Heb dit jaar helemaal geen oranje gevoel en geloof er in dat we door al dat oranje hebben verloren. Dus ben benieuwd wat er gaat gebeuren vanavond…
  Oja en van die spoken na 12en heb ik ook, hilarisch! Ik sta na 12en ook nooit naast bed maar spring er in, van een afstandje.. Haha!! Het is wat, bijgeloof!
  Leuke column Jamie!!!

  Comment door Nicole, June 13, 2012 om 7:02 am
 • Hahaha hij is weer geweldig Jamie!! Jij bent echt m’n favoriete blogger, altijd als k n post v jou lees heb k n glimlach!

  Meer schrijven! ;-)

  X Kim

  Comment door Kim biesheuvel, June 13, 2012 om 9:10 am
 • Tof geschreven! Helemaal waar. Nu maar hopen dat dit ook helpt dan, want anders is het zwaar kut.

  Comment door Esmay, June 13, 2012 om 12:20 pm
 • Misschien hadden onze boys jouw advies moeten opvolgen en ook het oranje achterwege moeten laten.
  Overigens nog een voordeel aan de oranjeban: na verlies hoef je niet – met je staart tussen de benen – al je slingertjes en oranjefranje weer op te ruimen. Niets vernederender dan dat.

  Comment door Marique, June 13, 2012 om 11:22 pm
 • Ook al heb je je zó ingezet, het was gewoon niet meer te redden. Ik had de eerste wedstrijden ook allemaal oranjeshit aan (niet letterlijk natuurlijk, dit zou erg smerig zijn), maar toen ze tegen Denemarken speelden, had ik zelfs mijn oranje onderbroek niet aangedaan, omdat ik ook een beetje last van bijgeloof heb.

  Comment door Tirsa, June 18, 2012 om 7:21 pm
 • Helaas het heeft niet geholpen. Ik heb mijn bavaria jurkje aangehad de eerste 2 wedstrijden, de laatste wedstrijd had ik inderdaad ook voor zwart gekozen, niet uit bijgeloof puur toeval nu ik dit blog lees.

  Hele week in het zwart nu?

  Comment door Danique, June 18, 2012 om 9:38 pm
 • Weer heel leuk geschreven, I like! <3

  Comment door Paula, June 23, 2012 om 6:33 pm

Plaats een reactie