Switch To Mobile Version

Pubers zijn stinkend rijk

Pubers zijn denk ik de meest welvarende mensen in ons land. Pluk je een willekeurige puber van de straat, beroof je ‘m van zijn kleding en verkoop je alles op de vlooienmarkt ben je miljonair. Vooral de jas maakt buit. Ik noem ze, Woolrich tuig.

De outdoor parka’s van de merken Woolrich en Canada Goose zijn peperduur. Niet zomaar. Voor de jassen zijn eenden geplukt (voering) en vossen om zeep geholpen (bontkraag). Zo’n kekke parka houdt je écht warm bij extreem lage temperaturen. De jassen zijn dan ook niet bedoeld om een fashion statement te maken, maar hebben praktische doeleinden. Ze zijn oorspronkelijk gemaakt voor poolcirkel peeps die onder barkoude weeromstandigheden moeten arbeiten. Of gewoon voor coole jagers. Maar nu zijn het comfi jassen waar je graag mee gezien wilt worden. Het zijn de paradepaardjes binnen het parka circuit. Heb je een Woolrich om je lichaam, ben je de shit. Heb je een Canada Goose aan de kapstok hangen, hoor je erbij. En dat laat puberend Nederland zich geen twee keer zeggen.

Ik zie trendsettende tieners vol met brandend wit pus op hun gezicht door Amsterdam crossen op blitse scooters, met ‘een Woolrich’. Ik word er bijna jaloers van. Ruim zevenhonderd euro! Katjing! Ik snap dit niet. Waar betaalt zo’n piepjong mensje het van? Bedelt het soms bij de ouders? “Mam, ik word gepest. En niet zo een klein beetje ook. Als je niet heel snel zo een vette Woolrich jas voor me fikst, slaan ze me in elkaar. En je wil toch niet dat je dochter met een dwarslaesie eindigt of verdrinkt in een gracht? Jessica heeft er bovendien ook een. Dus, wanneer duiken we de P.C in? Vandaag?’ Of spaart de koter juist ál haar zak- en verjaardagsgeld bij elkaar om ein-de-lijk een welverdiende Canada Goose te kunnen dragen? Raadsel. Ik loop al jaren in dezelfde zwarte, geragde, b-keuze jas, waar de knopen letterlijk aan bengelen en zelfs twee van missen, terwijl tout puberland rondbazuint met een gelikte eendenvoering.

Hetzelfde geldt voor Uggs. Niet het goedkoopste schoeisel, maar toch zie ik geen 13-jarige zonder. Lopen ze niet op Uggs dan hebben ze wel een op maat gemaakt mini-Rolexje om de pols. Kerstcadeau? Mínstens een Wii met twee spellen.

In mijn pubertijd was het de Cars broek en de Tark voor het populaire volk. Nu is het de Canada Goose met een prijskaartje van 735 euries. Wat is het volgend jaar? Een Chanel it-bag van €2230,-? Of ‘gewoon’ een Céline van €1690,-?

20 reacties tot nu toe

 • Leuk geschreven weer Jamie!

  Comment door Kristel, January 18, 2012 om 10:23 am
 • Leuk geschreven! Ik heb gelukkig niet zo’n jas en krijg zo’n jas echt niet van mn ouders cadeau hoor. ;) Ja, deze soort pubers bestaat ook nog!

  Comment door paula, January 18, 2012 om 11:03 am
 • Leuk!

  Comment door Anonymous, January 18, 2012 om 11:05 am
 • Hillarisch geschreven!!!!!!!!

  Comment door Anonymous, January 18, 2012 om 11:57 am
 • Ik ben gelukkig niet de enige die dit raar vindt haha! Ik was al bijna bang dat het normaal is. Ik draag gewoon met trots mijn primarkjes & hmtjes ;)!

  Comment door Yael, January 18, 2012 om 9:32 pm
 • @ Yael – Ja, precies. Ik ook!

  Comment door paula, January 19, 2012 om 10:50 am
 • weer helemaal mee eens Jamie!

  Comment door Debby, January 19, 2012 om 11:04 am
 • So true, mijn broertje heeft net de nieuwste iPad, Beats by Dre, iPod en een flitsende mobiel in huis. Toen ik 13 was kon ik was ik blij dat ik een H&M shirtje kon betalen… en had ik een genoegen met een roze samsung uit het jaar kruk.

  Comment door Christina, January 19, 2012 om 5:47 pm
 • Heerlijke column! Maar die kinderen krijgen die dingen gewoon van hun ouders hoor, verwend tuig is het :P

  Comment door Charley, January 19, 2012 om 7:39 pm
 • Misschien is dit een antwoord op jullie vragen. Ik behoor zelf ook tot de ‘Pubers’. Ik zie om mij heen dat er veel merken worden gedragen. Jullie denken misschien dat wij dat allemaal van onze ouders krijgen, maar dat is in heel veel gevallen niet waar. Zelf doe ik vwo en ik heb helaas echt geen tijd voor een baan daarbij. Maar ik draag dan ook geen achterlijk dure dingen. Als ik iets moois wil kopen wat misschien wat duurder is, spaar ik daar zelf voor. Daarnaast werken veel vriendinnen van mij zich in het weekend een slag in de rondte en zitten zij de volgende morgen gewoon weer netjes om 9 uur op school, zodat ze eind dit jaar hopelijk hun havo diploma op zak hebben.

  Comment door Chloë, January 21, 2012 om 3:35 pm
 • Zó ongelofelijk herkenbaar dit. Ik heb een bijbaan naast mijn studie en verdien er zo’n 500 eurotjes p.m. mee. Ik mag niet klagen, gezien het aantal uren dat ik werk. Ik wou graag ook zo’n Jacky Luxury jas, maar meer als een maandsalaris aan een jas besteden heeft mij maar liefst 60 keer tegen gehouden om toch die jas te kopen. Het blijft belachelijk.

  En eerlijk is eerlijk, ik ben stinkend jaloers als ik die kindjes zie. Dan denk ik: waar haal je toch die duiten vandaan? Er zitten er ook wel een paar bij die het niet van hun ouders krijgen en ook niet werken… dan weet je het al.

  Comment door Spookje, January 23, 2012 om 6:31 am
 • Haha, heel goed stukje! Zou me bijna schamen met m’n woolrich..

  Comment door Jamy, February 7, 2012 om 4:19 pm
 • Hee Jamie! Ontzettend goed geschreven, ik ben het.. ondanks dat ik toch wel ook binnen dit plaatje val, compleet met jou eens. Ik doe zelf vwo en heb daarnaast een bijbaan waarmee ik soms in een weekend wel 24 uur werk. Hier haal ik mijn geld vandaan, ook krijg ik per maand 75 euro aan kleedgeld. Volgens mij is dit toch wel een gemiddelde. Ik persoonlijk doe (vind ik) er dus echt veel aan om zelf de dingen die ik wil te financieren. En ik ken veel meiden in amsterdam die ook aan dit plaatje voldoen die dit ook doen en zich uit de naad werken voor hun geld (en wat ze ermee doen moeten ze natuurlijk zelf weten) ik ken er ook een paar die inderdaad alles van hun ouders krijgen, dus ik denk dat het echt heel erg verschillend is per persoon. Ondanks dat ik me echt wel aangesproken voel door jou verhaal.. top geschreven! Echt een leuke blog heb je xxxx

  Comment door Mel, April 17, 2012 om 1:55 pm
 • Sommige ‘kinderen’ werken er gewoon voor, niet iedereen vraagt alles aan zijn/haar ouders.

  Comment door Sacha, September 20, 2013 om 7:26 pm
 • Veel jongens en meisjes hebben een bij baantje, verder wonen ze bij hun ouders, hebben geen financiele verantwoordelijkheden, alles wat ze verdienen geven ze uit in kleding en spullen, die wolrich en canada goose horen erbij. Stomme status!

  Comment door Anonymous, March 5, 2014 om 9:46 pm
 • “Ik zou me bijna schamen met mijn Woolrich”
  Dat zegt iemand, die de jas niet heeft.
  En sommige mensen werken voor hun geld, hebben een goede salaris, en kunnen kopen wat ze leuk vinden.
  En sommige krijgen het van hun ouders, is daar iets mis mee? Dat ze iets krijgen wat ze willen, van goede kwaliteit. Er blij mee zijn?
  Jullie zijn jaloers, want als jullie hadden wat de mensen hebben waar jullie over klagen. Dan hadden jullie niet
  Geklaagd. Triest. Dat is wat jullie zijn. Zeur over tiener moeder en vader die hun kinderen niet voldoende te eten kunnen geven. In de plaats van hoog opgeleide ouders die hun kinderen alles kunnen geven wat
  Ze willen.
  Sukkels.

  Comment door Do, November 17, 2014 om 12:32 am
 • Kwam op deze site, toen ik de Canada Goose en de Woolrich jassen aan het vergelijken was. De ironie, maar wat een gejank zeg. Ik zou jullie aanbevelen om je zeker als volwassenen niet zoveel aan te trekken van een puber die zon jas bezit. Want als je dat wel doet is het best wel heel erg triest.

  Comment door bram, March 5, 2015 om 5:47 pm
 • Do ik vind dat jij helemaal gelijk hebt ik bezit ook van een canada goose want mijn ouders hebben het geld ervoor om het te kunnen kopen als hun ouders zo’n jas voor hun zouden kopen hun zouden er wel blij mee zijn hoor geloof mij

  Comment door H, June 13, 2016 om 1:32 pm
 • Ik zeg je eerlijk ik vind het prachtige jassen en mag er zelf ook eentje kopen alleen ik ben heel erg tegen bont..

  Comment door Jennifer, February 8, 2017 om 5:31 pm
 • Wat dat betreft hadden mijn ouders mazzel want toen ik in de pubertijd was was punkrock helemaal je van het en kocht je je kleding bij een ‘dumpshop’ of maakte en bewerkte je het zelf, het moest apart en individueel zijn, vooral niet duur of patserig ogen xD.

  Comment door Mark, December 26, 2017 om 1:04 pm

Plaats een reactie