Switch To Mobile Version

Wat ik van Beyonce’s Lemonade vind

Als het aankomt op Lemonade heb ik een zware vorm van borderline.

DOOR JAMIE LI

Elke dag wisselt mijn mening over Lemonade. Ik zit nu in de fase van het echt niet meer weten.

Allereerst, elk nummer op het album is on point. Van ‘Hold up’ tot ‘Sorry’, ik ga er goed op. Zélfs Daddy’s Lessons vind ik als country muziek-hater fantastisch. En bij ‘Formation’? Als ik die hoor, moet je dekking zoeken. Ik drop moves waarvan ik niet wist dat ik ze had.

Ook over de Lemonade ‘film’ ben ik nog steeds niet uitgesproken. Het is een visueel hoogstandje. Ziek, bizar, dark, diep, mooi, vaag, poëtisch, visual effects on fleek, een tikje psycho en zo.veel.fraaie.outfits. Een orgasme lust voor het oog.

Maar als ik in de teksten duik, verander ik in een agressief kreng. Ik ga schelden, ben kwaad op de wereld. En op mannen. Op Jay-Z. Imma fuck me up a bitch, tonight I’ll fuck up all your shit boy en you ain’t married to no average bitch boy, ik zie elke man aan voor een lul. Beyoncé’s lyrics maken me bijna boos op Alain. Zomaar. Terwijl de lieverd er niets mee te maken heeft. Ik wil ruiten inslaan, auto’s vernielen, ruzie maken en deuren intrappen. Ik wil Becky with the good hair beuken en graffity spuiten op witte huizen. Na Lemonade op repeat, ben ik mezelf niet meer. Boarderline, ik zeg het je. Alles moet kort en klein. En dat ben ik. Laat staan mijn nichtjes van dertien. Als ik al wil molesteren, hoe zit het dan met hen? Wat als ze net als Beyoncé willen ‘moven to the next dick’ of ‘bitches’ willen ‘upfucken’? Negenentwintig of dertien, Beyoncé is toch het rolmodel van ons allemaal. Aan de andere kant, de teksten van menig rapper bevatten ook niet de netste woordkeuze. Of neem RiRi, die ‘shoots men down in central station’. Luisteren de nichtjes ook naar.

Zie je, borderline!

Weer aan de andere kant: ik voel me hartstikke vriendinnen met Beyoncé. De koningin der muziek is door alle vreemdgang-praktijken van Jay benaderbaar. Ze is geen god, pop, of robot, ze is ook maar gewoon een (bedrogen) vrouw. Bee is ook een jaloers meisje dat door de telefoon van haar lief neust.

Verder voel ik me door Lemonade in de zeik genomen. Ik zit hier ontdaan Lemonade-liedjes te luisteren, terwijl Beyoncé en Jay-Z misschien schaterlachend op een jacht in hun handjes vol gouden ringen met diamanten zitten te wrijven, geld tellend. Soms lijkt alles in scène gezet. Als ik mijn conspiracy theorieën er even op los mag laten? Dan kom ik op de volgende mindfucks:

- Liftincident met Solange en Jigga, begin van een masterpiece marketingplan.
- Rachel Roy heeft miljóenen ontvangen voor dat ‘good hair’ Instagrammetje vlak na de Lemonade lancering.
- Waarom kan je Lemonade alleen streamen via Tidal – wat dus van Jay-Z is. Als Beyoncé echt al Jay-Z zijn shit wilde upfucken, ging ze voor Apple music.
- Beyoncé en Jay-Z zijn al lang gescheiden en niet meer dan zakenpartners.

Zulke dingen.

Wat misschien nog het meest frustrerend is aan Lemonade? Beyoncé dropt een bom en laat ons achter met duizenden vraagtekens. Ze zal bovendien nooit de echte waarheid aan het licht brengen. Misschien reed Jay-Z nooit een scheve schaats? Misschien, misschien, misschien. We zullen het nooit weten. Gelukkig zijn we wel een limonade-receptje rijker.

2 reacties tot nu toe

  • Ik kon het niet beter verwoorden. Geniaal!

    Comment door Robin, May 5, 2016 om 3:33 pm
  • Top column! Ik denk er precies hetzelfde over, heel goed verwoord! Trouwens dat liftincident blijkt ook echt een marketingstunt te zijn, volgens Beyoncé’s vader. Het was een stunt voor de ‘on the run tour’ van Jay-Z en Beyoncé, zodat die beter zou verkopen. Lees hier: http://time.com/3221636/beyonce-jay-z-solange-elevator-fight-stunt/

    Comment door Eva Gabrielle, May 10, 2016 om 1:52 pm

Plaats een reactie