Switch To Mobile Version

Koningsdag is afzien

Nou, afzien is misschien wat grof. Maar als je jonge kinderen hebt, gaat het dak er gewoon niet meer af tijdens Koningsnacht. Op Koningsdag trouwens ook niet.

DOOR JAMIE LI

Er is me deze week al honderd keer gevraagd wat ik ga doen met Koningsdag. Dan antwoord ik onverschillig: ohhhhhh Koningsdag! Niks, gewoon thuis. Wordt slecht weer hè? Beetje schuilen achter die verrotte sneeuwbuien, maar de echte waarheid is dat ik geen kant op kan. Voor mij al drie jaar geen dronken en feestende bedoelingen meer. Nee nee. Gewoon vroeg naar bed en vroeg op. Zonder drank.

Voordat ik moeder werd, was dat mooi anders. Dan bedachten we maanden van tevoren al waar het beste Koningsnacht-feestje zou zijn. Super ingewikkelde klus is dat trouwens, want laat het niet gebeuren dat jij hebt gekozen voor feest A. en dat feestje B. veel vetter blijkt te zijn. En op Koningsdag zelf? Amsterdam natuurlijk. Van pleinfeest naar pleinfeest. Slenteren tot je zolen eraf liggen. Overpriced hamburgers scoren bij ranzige kraampjes, gore zoete wijn morsen op je sneakers, lallen met vreemden, hossen in de menigte terwijl je maar vaag de beat hoort, hangen op de grachten, zwaaien naar iedere hysterische boot die langs vaart en af en toe random naar de McDonald’s als de honger zich weer aandient.

Zo hoort een goede Koningsdag te zijn.

Maar nu? Nu weet ik niet eens meer dat het Koningsdag is. Ik heb er geen erg in. Voor mij is Koningsdag een reguliere mamadag. Ik ben vrij, zit met twee kinderen en als ik even pech heb is vaders ‘m ook gepeerd. Afgelopen weekend kondigde hij aan aanstaande dinsdag een zakelijke ‘brainstorm’ te hebben. Pas vandaag kwam ik erachter dat het een list is. Ik ben er bruut in getuind. ‘Brainstorm’ betekent natuurlijk ‘ladderzat worden met Koningsnacht’. Hij zwoer dat dat echt niet het geval is. Maar toch zit er een luchtje aan deze ‘brainstorm’.

Sowieso is het voor vaders nog altijd hartstikke prima om op Koningsdag- en nacht te verdwijnen. Ze kunnen gewoon de dag blokkeren, reserveren en los zonder schuldgevoel. Desnoods regelen ze een opa of oma die zo gek is om op te passen op de feestdag. Nu kan ik dat ook best een keertje doen, maar dan zou het schuldgevoel toch parten spelen. Want ben je als ouder niet gewoon verplicht koek te happen, pannenkoeken te eten of spulletjes te (ver)kopen met je kiddo’s? Nuchter?

Zelfs terwijl ik dit schrijf zit ik met mijn neus in de was. Die moet nog gevouwen en opgeruimd. En om 23.00 uur ook aan de bak, dan krijgt de baby zijn laatste flesje. Weet je wat, ik zit ‘m gewoon even uit totdat ze zestien zijn. Dan willen ze op Koningsdag zelf vast ook niets meer met hun ouders te maken hebben. Tot die tijd aanbreekt wens ik je een fijne Koningsdag. Drink er eentje voor mij.

5 reacties tot nu toe

 • Met dit weer gaat denk ik iedereen zn koningsdag zo, kut holland

  Comment door anne, April 27, 2016 om 8:51 am
 • Heerlijk geschreven weer! ;)

  Comment door Anne-Flore, April 27, 2016 om 9:44 am
 • Jamie, ik voel je meid. Geen kids weliswaar, maar in plaats van keihard feesten, zit ik achter de laptop opdrachten weg te werken. Jouw fijn geschreven column is even mijn break. Ach, gedeelde smart is halve smart zeg ik maar ;)

  Comment door Rosalyn, April 27, 2016 om 5:21 pm
 • That’s kinda how my day went. Minus de kinderen, haha.

  Comment door Rowan, April 27, 2016 om 7:07 pm
 • Wat zonde, ok, ik heb 1 kind, weliswaar 2.5, maar toen ze twee maanden was had ze haar eerste koningsdag al te pakken. Koningsnach(t) slaan we sinds 2014, met uitzondering van dit jaar ook over.Nou is het wel zo dat wij niet in druk Amsterdam woonden, wel in het tegenwoordig hippe Eindhoven. Na 20 minuten lopen op het buurtpleintje verderop stonden met onze vrienden en hun kids. Leuke muziek, marktje, koude biertjes, kortom prima gezellig via de drukke stad weer naar huis. Het jaar erop idem en afgelopen koningsdag waren we op Curacao en hebben we haar bij mijn ouders gelaten en zijn we de nach gaan stappen en de dag overdag met vrienden. Rond 15.00 opgehaald en lekker afgekoeld in het zwembad bij de vakantievilla van onze vrienden. Komend jaar zullen we het eens zien. Wij wonen nu op Bonaire.Dus ik zie persoonlijk geen reden om het over te slaan, het is alleen een beetje anders :)

  Comment door Patricia, September 15, 2016 om 3:45 pm

Plaats een reactie