Switch To Mobile Version

Style & Coffee: Timor Steffens

Iedere maand vraag ik een bekende stijlvolle man naar zijn stijl- en koffieroutine. Dit keer heb ik een rendez-vous met Timor Steffens (28), die ik vijf jaar geleden al eens interviewde. De danser – en tegenwoordig ook creative director – vertelt je alles over zijn zoete koffievoorkeur, date nights en stylish garderobe.

DOOR JAMIE LI, MET DANK AAN MR. PORTER AMSTERDAM, W HOTEL

Ben je een koffieman?
“Ja, als ik wakker word drink ik eerst twee glazen water en daarna een kop koffie. Ik drink koffie om wakker te worden en omdat één kop koffie per dag gezond is. In LA heb ik een oldschool koffiemachine met verse espressobonen, de geur alleen al maakt je meteen wakker.”

Hoe drink je je koffie?
“Mijn espresso drink ik puur, zwart. En mijn cappuccino probeer ik ook zonder suiker te drinken, maar met twee klontjes vind ik ‘m toch het lekkerst.”

Heb je een tip tegen een coffee breath?
“Ik drink nooit alleen koffie, dat vind ik vies. Dat doet me denken aan leraren op de basisschool met een stinkende koffie- en sigarettengeur uit hun mond. Daarom drink ik na mijn koffie meteen water en sap om het weg te spoelen. Ik hou ook van citroen in mijn water, dat neemt iets van de koffiegeur weg.”

Amsterdam, Rotterdam, LA, je verblijft op veel plekken, waar vind je de lekkerste koffie?
“In Italië ha ha! In Italië was ik creative director bij The Voice of Italy, dus verbleef ik een aantal weken in Milaan. Daar heb ik hele lekkere koffie gehad. Starbucks heb je overal, maar dat vind ik niet eens zo lekker. Dat vind ik eerder fabriekskoffie. Lebkov, naast station Rotterdam Centraal, heeft lekkere koffie. En in LA heb je op elke hoek van de straat lekkere koffie. Bij Coffee Bean of Sun Cafe kom ik bijvoorbeeld regelmatig. En natuurlijk Urth Caffé, Urth Caffé heeft gruwelijke koffie!”

Het koffie-onderwerp van vandaag: Dance, dance, dance. Je bent druk bezig met het dansprogramma. Wat kunnen we verwachten van het tweede seizoen?
“Heel veel toffe choreografieën en hele leuke koppels. Dit seizoen hebben we bijvoorbeeld een danskoppel bestaande uit twee vrouwen; Antje Monteiro en haar dochter Romy. Dat betekent voor mij meer vrouwennummers mixen, dat vind ik leuk.”

Wat draag je vandaag?
“Een jas van Hugo Boss, schoenen van Mason Garments, broek en shirt van Franzel en mijn hoed heb ik gekocht in New York, ik weet niet meer precies waarvan die is. Het leuke van deze hoed is dat je ‘m fijn kunt knijpen, maar hij komt altijd terug in originele vorm. Ik draag vaak een hoedje, dat is mijn signature. Daarvoor droeg ik ook al hoedjes, het dragen ervan is pas echt gekomen in de tijd dat ik met Michael Jackson werkte. Een hoed is een karakteriserend accessoire, het zegt iets over je stijl. Voor mij voelt een hoed heel natural.”

Hoe zou je je stijl omschrijven?
“Een mix van street en klassiek. Ik hou van chic in pak met een vlinderdas om mijn nek en dan sneakers eronder, een hoed of pet dragen wanneer je eigenlijk je haar zou moeten doen, dat soort contrasten zoek ik graag op. Ik denk graag out of the box. Verder ben ik all black everything; in mijn kast vind je heel veel zwart. Zwart is altijd goed.”

timor-steffens-style-and-coffee-quarter-magazine-03We spraken elkaar vijf jaar geleden al voor, toen nog, Jamies Blog. Hoe is je stijl de afgelopen vijf jaar veranderd?
“In 2011 was ik meer urban. Ik ben iemand die geïnspireerd raakt door de mensen om me heen. In die tijd had ik net gewerkt met Chris Brown, dus waren het windbreaker jackets, snapbacks, Jordans en Nike Airmax wat ik droeg. Ik kleedde me jeugdig. Met de jaren ben ik ouder en volwassener geworden en ik denk dat mijn kleding daarin is meegegroeid. Langere jassen en nette boots. Daarnaast zou ik niet zo snel meer een petje op doen, dat maakt me meteen een jongetje. Ik vind het wel nog steeds leuk tijdens het dansen, maar tegenwoordig vervul ik meer de rol van een director dan een danser.”

Wat is de meest crazy outfit die je ooit moest dragen voor een show of video?
“Nooit echt crazy. Ik heb altijd zelf mogen bepalen wat ik aan doe. Als ik iets écht niet wil, dan maak ik er wel een ding van, maar dat is bijna nooit voorgekomen.”

En je geblondeerde haar in de Look At Me Now video van Chris Brown?

“Dat had ik zelf gedaan. Ik wilde opvallen, want het was een hele donkere, grimmige, videoclip en ik was tussen Chris Brown, Busta Rhymes, Lil Wayne en alle dansers de enige ‘whiteboy’ – ik ben Marokkaans, Duits en Nederlands – en ook door de tekst van het liedje leek het me wel leuk om yellow blonde te zijn. Chris raakte geïnspireerd door mij en had kort daarna ook z’n haar geblondeerd, hij vond het vet: ‘You look like a superhero’, zei hij.”

Hoe ziet je moeder je het liefst?
“Mijn moeder vindt alles leuk wat ik aan heb. Ze is heel meegaand in de dingen die ik draag. Ze laat zich wel horen wanneer ze mijn ogen mooi naar voren vindt komen in combinatie met een bepaalde kleur. Ze laat me altijd vrij in mijn kledingkeuzes.”

Welke kleuren zie ik als ik je kastdeuren open?
“75% zwart, donkergrijs en een béétje wit. Dat is mijn basis. En als je m’n sportieve kleding bekijkt, zie je veel rood, blauw en wederom zwart. Verder zal je ook (gekke) prints zien zoals panterprint en camouflage.”

Wat zijn je favoriete brands?
“Givenchy, Rick Owens en Versace. Ze passen bij me omdat de collecties meestal veel zwarte items hebben. Ook Alexander Wang vind ik heel tof. Het merk is cool, street en tegelijkertijd toch classy.”

Hoe ga je om met zoveel reizen en zoveel kleding?
“Haha, veel betalen voor extra gewicht. Ik leef uit mijn koffer omdat ik op verschillende locaties werk. Om de maand gooi ik al mijn ondergoed weg en haal ik nieuw ondergoed. Verder heb ik heb veel jassen die kan ik natuurlijk niet allemaal mee kan nemen. Het komt vaak voor dat ik dan een outfit aan heb en denk: kut, die jas zou er mooi bij passen, maar die ligt dan nog thuis. Ik heb een lange Rick Owens trench die erg groot en zwaar is, die laat ik daarom bij mijn moeder in Nederland. Hier komt hij beter van pas vanwege het weer.”

Hou je van winkelen?
“Nee, ik vind het saai. Ik heb daar geen geduld voor. Ik ben doelgericht, weet wat ik wil en heb geen geduld om lang te moeten zoeken. Ik ga alleen de stad in wanneer ik écht iets nodig heb, meestal wanneer ik iets in LA ben vergeten, bijvoorbeeld nette schoenen of een jasje.”

Tattoo’s, piercings?
“Ik heb een piercing gehad, maar nu heb ik helemaal niets meer. Geen piercings, oorbellen of tattoos. Ik heb wel een aantal keer nagedacht over een tattoo, maar nooit doorgezet. Ik ben 28 en om er nu nog één te laten zetten… ik weet het niet. Ik wilde graag een sleeve aan twee kanten, een tattoo op mijn borst en ik heb ideeën gehad over eentje tussen mijn schouderbladen. Ik heb het nooit gedaan, omdat ik het in de toekomst misschien niet meer mooi vind. Een kledingstuk kan je uittrekken en weggooien, een tattoo niet.”

Je bent momenteel single. Wat trek je aan op een eerste date?
“Ik ga gewoon zoals ik ben. Dat is de magie van daten, dat je je niet anders voor moet doen dan je bent. Degene met wie je afspreekt moet je leuk vinden voor wie je bent. Voor een date zou ik hooguit m’n haar doen, maar ik zou zeker niet over de top gaan. Mijn haar in model krijgen is altijd een opgave, want ik heb dik en moeilijk haar. Mijn haar is krullend en daarom móét er product in, anders blijft het niet in model zitten. Ik ben niet dol op daten in het openbaar vanwege foto’s en zo, maar als dat wel het geval zou zijn, dan zou ik eerder een hoed op doen.”

En wat zie je het liefst om het lijf van je date?
“Dat mag ze helemaal zelf weten. Ik vind het leuk als een vrouw eerder classy is dan nasty. Ik hou er niet van wanneer een vrouw niets aan de fantasie overlaat. Ik vind het cute als ze subtiel wat contouren laat zien; ze mag best een beetje pronken met haar vormen op een stijlvolle manier. Een strakke pantalon met hakken is prima. Het ligt ook aan de dame. Als een meisje verschijnt in een hippie outfit met een jurkje en nonchalant haar, en het past bij haar, dan is het goed. Zo lang haar persoonlijkheid maar naar voren komt. Met uitgaan vind ik het mooi als een vrouw haar best heeft gedaan. Mooie benen, mooie hakken. Als ik een meisje leuk vind, ga ik op de details letten. Soms ben ik té oplettend, mijn ogen zijn daarop getraind. Ik ben een danser hè, mijn vak is lichaamstaal bestuderen. Dus als ze gespannen of verlegen is, of als ze veel aan haar lip zit, dan zie ik dat.”

Vrouwen moeten echt ophouden met…
“Duckfaces! En poseren met een arrogante frons of altijd met dezelfde angle. Als een chick haar Instagram vol zit met duckfaces of één angle, dan haak ik af. Ik vind het jammer dat vrouwen tegenwoordig alleen maar gefocust zijn op celebrity’s imiteren. Op hun Instagram zien ze er dan mooi uit, maar als je ze in het echt spreekt blijken ze inhoudsloos. Ik hou van een chick die zonder make-up eigenlijk mooier is dan met. Naturel vind ik fijn, ik hou niet van nep. Natuurlijk kan ik vrouwen waarderen die make-up gebruiken als een oppeppertje, maar sommige vrouwen slaan erin door.”

Waarin zal je Timor nooit zien?
“Nooit kan ik niet zeggen, want ik sta open voor alles. Ik ben geen gesloten boek op fashion gebied.”

Timor Steffens (28), geboren in Roermond en opgegroeid in Rotterdam, startte zijn danscarrière op zijn achttiende. In 2008 zorgde hij voor open monden na een verbluffende auditie in het eerste seizoen van dansprogramma So You Think You Can Dance. Timor werd tweede, maar ging daarna als een speer. Hij verhuisde naar LA en werkte nauw samen met grote namen als Michael Jackson (!), Chris Brown, Madonna en Usher. Naast danser is Timor tegenwoordig creative director voor programma’s zoals The Voice of Italy en Dance, Dance, Dance. Volg Timor op Instagram @timorworld

15 Random Questions met Timor Steffens

1 reactie tot nu toe

  • Leuk interview Jamie :)

    Comment door Astrid, April 14, 2016 om 5:38 pm

Plaats een reactie