Switch To Mobile Version

12 dingen die je niet moet zeggen tegen een zwangere vrouw

Net zo lief en goed bedoeld als al die opmerkingen over de zwangerschap, precies zo lief en goed bedoeld is dit lijstje. Hier 12 dingen die je maar beter niet kunt zeggen tegen een zwangere vrouw. Zit ze op een roze wolk, maakt het vast niets uit. Maar is dat niet het geval? Hou deze 12 rakkers dan maar liever voor je.

DOOR JAMIE LI

1. ‘Hoe lang moet je nog?’
Klinkt meteen al alsof je een rotklus aan het klaren bent. Vraag liever: Wanneer is de grote dag? Of, Wanneer ben je uitgerekend?
2. ‘(hier aantal weken invullen) pas?! Dan moet je nog wel even.’
Dat weet de zwangere vrouw in kwestie zelf ook best. Ze telt waarschijnlijk net zo hard af als jij, je hoeft haar daar niet aan te herinneren.
3. ‘Zo lang nog?! Jeetje, dan heb je al die warme dagen nog.’
Weet ze ook.
4. ‘Zijn het er echt geen twee?’ / ‘Wel 1 toch?’ / ‘Is het geen tweeling?’
Alsof we na al die echo’s en controles nog steeds niet alle kloppende hartjes hebben ontdekt. Deze opmerking is zó dom, en zó een inkoppertje, dat je er prima op z’n Cara’s op mag reageren. Stel de vraag, maar hou dus rekening met een awkward en cynisch antwoord. Of een leugen (‘Ja het is een tweeling’).
5. Commentaar leveren op de uitgerekende datum. ‘Oh? 21 april? Hopelijk komt-ie niet de 20ste. Dat is Hitler’s geboortedatum!’
Oké?!
6. ‘Weer een jongen? Had je niet liever een meisje gewild?’
Ja, thanks voor de reminder.
7. ‘Hoe gaat het? Lekker dik zie ik?’
Zeg sowieso maar liever niets over de omvang, maat, grootte. Zeg maar gewoon: ‘Wat zit je haar mooi.’ Dan zit je altijd goed. En als je dan toch écht heel graag iets wil zeggen over die buik. Zeg dan bijvoorbeeld: ‘Buikie groeit mooi hè?’ Dat klinkt toch al veel liever?
8. ‘Wat is je buik groot!’
Zie je een zwangere vrouw met een joekel van een buik, zeg dan gewoon: ‘Wat heb je een mooie buik.’ Geloof me, bloeit ze helemaal van op.
9. ‘Zie ik daar nou een spatader? Daar had je toch geen last van?’
Niet iedereen heet Doutzen Kroes.
10. ’6 maanden pas? Ik dacht dat je al verder was. M’n zus bevalt eerder’
Het is geen wedstrijd.
11. ‘Je waggelt een beetje!’
(…).
12. ‘Probeer ervan te genieten!’ of ‘Geniet ervan!’
Weer van oorsprong zo’n lieve opmerking. Maar kan jij genieten van rugpijn, bekkenpijn, aambeien, gekneusde ribben, striae, jeuk, misselijkheid, overgeven en 30 kilo aankomen?

En zoals je weet zijn vrouwen, vooral zwangere vrouwen, onbegrijpelijke monsters dan wel zure tantes. Dus helemaal niets zeggen is ook geen optie. Dan geef je haar het gevoel dat je walgt van kinderen of zwangeren. ‘Gefeliciteerd, wat leuk!’ en ‘wat een mooie buik’ werkt áltijd. Hou het daarbij, voor je eigen veiligheid.

5 reacties tot nu toe

 • Wat heerlijk dit. Over 5: ik ben 20 december uitgerekend. Grote kans op een kerstkind dus. Als ik een euro kreeg voor iedereen die zei ‘oeh, dat is niet leuk voor het kind hoor, met kerst jarig zijn’, had ik z’n garderobe tot de kleuterschool al bij elkaar kunnen shoppen.

  Comment door Nina, August 4, 2015 om 10:42 am
 • Like voor Anna haar comment!

  Comment door Diana, August 4, 2015 om 12:29 pm
 • Nina bedoelde ik! *Zo stom*

  Comment door Diana, August 4, 2015 om 12:29 pm
 • Aaahww Jamie toch vreselijk naar voor je, hang’n thurr! Ik kan me mijn klaagmail naar jou nog herinneren, ergens in de laatste weken van mijn zwangerschap, I know how ugly it can get.. Daarom ga ik ook helemaal niets zeggen over dat het goed komt, dat je het straks allemaal bent vergeten, dat little munchkin het allemaal waard is want daar heb je nu geen zak aan en kan je zelf ook wel bedenken. Nee!!! Dit heb ik je wel te zeggen; love your new hair! make up nailed it! Heerlijke columns! Openheid en eerlijkheid, Jamie als geen ander! Mooie en inspirerende ladies in 7days weet je toch altijd te vinden! En oja, als ik dan toch een klein zwangerschapsgerelateerd adviesje mag geven: arnica crème van VSM voor op je rib! X

  Comment door Adeline, August 11, 2015 om 9:18 am
 • Aah ik lees even tussen de regels door.. Lenny krijgt een broertje! Misschien had ik de genderreveal wel gemist, maar alsnog gefeliciteerd!

  Je nieuwe lokken zijn top, alhoewel ik je dat korte ‘m ook echt vond rocken!
  X

  Comment door Shanna, August 25, 2015 om 10:26 am

Plaats een reactie