Switch To Mobile Version

Te veel smetvrees voor Airbnb

Oost-Europese plasspetters op m’n vloertje en Mexicaanse krullen in mijn doucheput? Al twee mogelijke doemscenario’s waarom ik mijn huis nooit zou kunnen Airbnb-en.

DOOR JAMIE LI

Als de vakantieperiode aanbreekt kan je erop wachten: iemand die me erop wijst dat ik mijn appartement zou moeten Airbnb-en. ‘Kan je zo 3000 euro mee verdienen!’ Dat je dan met man, kind en twee divo katers ergens anders moet vertoeven maakt niet uit. Want het is money G!

Uiteraard, het is een mooi en makkelijk verdiend spaar- dan wel zakcentje. En natuurlijk zijn die drieduizend eurootjes omgerekend in tassenvaluta een Chanel of een Céline, maar zelfs deze oppervlakkige shopaholic laat zich niet zo makkelijk ompraten. Ik mag er dan een bonte shopverslaving op nahouden, ik doe toevallig ook aan smetvrees en een rijke fantasie.

Noem het een grote fantasie, noem het beren op de weg zien, maar er kan van alles gebeuren. Ik ben vooral huiverig voor de mogelijke sex-escapades die zullen plaatsvinden. Denk koppels die niet tegen Amsterdamse joints kunnen – coffeeshop Boerejongens zit hier immers praktisch om de hoek (!) – en dus zodanig high worden, dat het ze enig lijkt om het in de kinderkamer te doen. Op de commode. Of al die druppels (Russisch, Spaans, Pools – je weet het niet!) glijmiddel op je lakens. Kan me niet schelen dat ik dan een speciaal Airbnb-laken of toplaag zou kunnen kopen, die vlekken zitten dan al op m’n netvlies. En het idee van natte, Russische, Spaanse of Poolse – hoe dan ook ruige – sex op míjn bed, ook.

Verder nog. Gesprongen krulletjes in m’n doucheput, vergeten remsporen in mijn WC, groene snotjes op mijn bank en geswaffel op de keukentafel. Ik kan niet dealen met alle mógelijke gebeurtenissen of fetisjismen die kunnen plaatsvinden in mijn stulpje. Waar ik normaal m’n yoghurt eet. M’n boekjes lees of met m’n kind speel.

Aan de andere kant. Ik zie mezelf ook wel weer de doorgeslagen gastvrouw uithangen. Verse bloemen op de kamer, een doosje macarons stroopwafels bij aankomst, met een handgeschreven kaartje van luxe karton. Een zelf samengestelde citymap klaar zetten op de keukentafel met alle niet-toeristische hotspots in Amsterdam. Zijden lakens, gratis wifi op de Mac en onbeperkt Clippers-thee, videoboodschapje hier, schone hotelhanddoeken daar en een kleine ontbijtbox voor de volgende ochtend om de jetlag een beetje te verzachten.

Dus geef mij een tweede huis en ik Airbnb me een ongeluk. Sterker, ik verander in je droomgastvrouw. Maar mijn eigen, huidige stulpje blootstellen aan al dat onhygiënische geweld? Nee. Die Chanel komt er heus wel. Op een dag. Zonder Spaanse snotjes en Russische remsporen.

(Illustratie: Ila Dani)

4 reacties tot nu toe

 • Je woordkeuze is weer heerlijk!

  Comment door Tess Fluit, July 22, 2015 om 10:31 am
 • Helemaal fantastisch, zulke mooie woordspelingen!

  Comment door Bibi, July 22, 2015 om 7:13 pm
 • Mooi om de groei in je schrijfstijl te zien.. super goed geschreven, very entertaining!

  Comment door Sonia, July 23, 2015 om 8:17 am
 • Leuk geschreven Jamy. Ik zou denken: mooi snel verdienen, maar met jouw overwegingen zie ik ook problemen.

  Comment door Charley, July 25, 2015 om 6:07 am

Plaats een reactie