Switch To Mobile Version

Style and coffee: Douwe Bob

Elke maand vraag ik een bekende stijlvolle man naar zijn stijl- en koffieroutine. Dit keer de meest veelbelovende singer-songwriter van dit moment, Douwe Bob. Hij is pas 22 jaar, maar dat is aan zijn fraaie teksten niet te merken. Minstens zo mooi zijn Douwe’s looks. De Amsterdammer gaat het liefst door het leven in een goed pak. Costum-made that is! Oh, en over koffie praten we natuurlijk ook.

TEKST JAMIE LI, FOTOGRAFIE FERIET TUNC, MET DANK AAN REPLAY HQ

Ben jij van de koffie?
“Ja, maar niet elke dag omdat ik nu geen goed koffiezetapparaat heb. Anders zou ik elke dag voor een dubbele espresso gaan. Espresso is lekker sterk en niet te veel. Ik ben geen type dat de hele dag door koffie drinkt. Over het algemeen drink ik thee. Soms met een beetje honing. Thuis heb ik zwarte thee uit China. Ik drink alles sterk. Koffie, thee, alcohol. Mijn whisky ook, straight up like a motherfucking boss.”

Waar vind je de lekkerste koffie?
“Bij de Koffiesalon. Daarnaast vind ik koffie gezet met een percolator erg lekker. JP, onze gitarist in de band, heeft er een. Daar kun je echt een goede, sterke bak mee zetten. Bovendien moet je er zelf ook wat voor doen, dat vind ik leuk.”

Heb je een ochtendritueel?
“Het liefst slaap ik uit tot een uur of tien. Als ik opsta zet ik meestal een plaatje op. Ik probeer altijd rustig aan te doen. Ik sta soms speciaal een uur eerder op om te kunnen relaxen. Dan ga ik in bad, pers ik verse jus d’orange en ontbijt ik op mijn gemak.”

Pass it on, je nieuwe album. Vertel.
“Dit album is anders dan mijn eerste album. Het is een stoerdere plaat. Niet per se up tempo, maar wel iets rockier. Ik ben super blij met Pass it on, zowel qua productie als studiowerk. Deze plaat zit sterker in elkaar. Ik durf te zeggen dat ik beter zing op deze plaat dan de vorige. Ik ben gegroeid als zanger.”

Welk nummer staat het dichts bij je?
Morning Sunset. Dat liedje gaat over een liefde die je verlaat in de ochtend. Dat is de tijd dat de zon opkomt, maar doordat ze je heeft verlaten is de zon voor jou in feite net onder gegaan.”

Mine Again, mijn favoriete nummer, staat er niet op. Waarom is dat?
Mine Again was voor de soundtrack van de film Gluckauf. Ik vind het een heel goed nummer, maar hij paste er niet tussen. Leuk aan dat liedje was dat het een one take was. Daarna werd het niet meer beter.”

Ik vind je teksten erg volwassen. Hoe komt dat?
“Ik ben nog steeds een kind, een puber en ik wil dat ook altijd blijven. Je moet daarin je balans vinden, dus maak ik mijn teksten juist volwassen. Ik heb daar overigens ook geen hand in, ik schrijf wat er uit komt. Ik ben continu aan het klieren met mensen, maar met pen en papier ben ik anders. Ik probeer wel altijd te relativeren en alles met een korreltje zout te nemen.”

En die uitgebreide Engelse woordenschat!

“Haha, ik ben tweetalig opgevoed. Wellicht dat het daardoor komt.”

Hoe oogt de stijl van Douwe?
“Een beetje dandy met een vleugje rock. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om onder een mooi pak een wife beater tanktop te dragen. Zo geef je het een edge. Contrasten opzoeken, daar hou ik van.”

IJdel?
“Ja. Ik probeer altijd te zorgen dat mijn haar goed zit. Een paar jaar geleden was ik zelfs nog ijdeler dan nu. Ook al sta ik nu meer in de spotlights, ik heb er toch iets meer lak aan. Als je jonger bent, weet je nog niet goed wie je bent, dat maakt onzeker. Nu weet ik dat steeds beter. Als ik een bad hair day heb denk ik fuck it en loop ik gewoon de deur uit.”

Wat draag je vandaag?
“Een op maat gemaakt pak van Pakkend. Eigenlijk zijn al mijn pakken op maat gemaakt. Ik hou niet van dat Italiaanse strak, maar meer van ouderwetse drieknoops jasjes. Mijn pakken mogen geen jaren ‘80 feel hebben, de pijpen moeten smal lopen. Een mooi accessoire erbij, zoals een horloge, vind ik tof. Ik hou meer van klassieke horloges en niet van grote klokken waarbij je vanaf honderd meter kunt zien hoe laat het is.”

Wat is je mooiste kledingstuk?
“Mijn witte overhemden. Ze zijn allemaal op maat gemaakt en hebben elk een extra lange kraag.”

Waar shop je graag?
“Ik winkel niet graag. Als ik een pak nodig heb, bel ik de jongens van Pakkend op en zeg ik: jullie weten mijn maat, doe maar iets. Struinen van winkel naar winkel vind ik vreselijk. Online shoppen is het ook niet voor mij. Áls ik dan ga winkelen vind ik het tof om iets vast te houden en te voelen voordat ik het koop.”

Aankomende zomer ga je wederom veel festivals af. Wat is de perfecte festival outfit voor jou en voor de dames die indruk op je willen maken?
“Zelfs dan trek ik pakken aan. En als het te warm wordt, een overhemd met een pantalon. Je zal me in ieder geval niet in een korte broek op het podium zien staan. Dat vind ik echt een wandaad. Vrouwen moeten iets comfortabels aan. Ik hou van jurkjes. Vrolijke, blije, zonnige jurkjes vind ik erg sexy.”

Wat kan een vrouw maar beter laten als het op haar garderobe aankomt?
douwe-bob-quarter-magazine-02“Een vrouw mag dragen wat ze wil, maar stiekem vind ik hoog getailleerde broeken niet zo mooi. De taille gaat er verloren in. Hot pants daarentegen… Die vind ik heel sexy. Hoge hakken hoeven voor mij niet per se. Veel vrouwen kunnen er ook niet goed op lopen. Als vrouw kun je je er dan ook maar beter niet aan wagen. Soms zie ik vrouwen lopen als een zebra met een manke poot. Niet oké.”

Wat draag je op een lazy Sunday?
“Helaas komen die nog maar weinig voor, maar op een vrije dag doe ik net zo goed een pak aan. Vrije dag of niet, ik probeer er altijd scherp uit te zien. Ik heb altijd van pakken gehouden, maar heb er niet altijd het geld voor gehad. Het hebben van een mooi exemplaar is een luxe. Mensen die thuis komen en meteen hun pak uit trekken, hebben het verkeerde pak. Ik geloof niet in de term overdressed. Oscar Wilde heeft ooit gezegd: ‘One can never be overdressed or overeducated.’ Die laatste ben ik niet dus compenseer ik het met overdressen.”

Douwe Bob zijn nieuwe album Pass it on ligt vanaf nu in de winkel en is te downloaden via iTunes en Spotify.

Over Douwe Bob
Douwe Bob, geboren en getogen in Amsterdam, won in 2012 de titel Beste Singer-Songwriter van Nederland. In zijn muziek is zijn liefde voor grote namen als Johnny Cash, Bob Dylan en James Taylor terug te horen. Hij brak door met kippenvel-knaller Multicoloured Angels, de single die hij oorspronkelijk schreef voor zijn vader in het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Maar je kent hem natuurlijk ook van Hold Me, een gevoelig duet met Anouk. Douwe Bob een keer live zien spelen? De 22-jarige zanger geeft intieme sessies op zijn zolder, die hij heeft omgetoverd tot bar. Maar let wel, alleen op uitnodiging. Laat die uitnodiging nog een beetje op zich wachten? Check hier alle data van Douwe’s tour.

Plaats een reactie