Switch To Mobile Version

Style & Coffee: Jim Bakkum

Elke maand vraag ik een stijlvolle man naar zijn stijl- en koffieroutine. Dit keer Jim Bakkum (27), die in de afgelopen twaalf jaar een ware stijlrevolutie meemaakte: van een ratjetoe aan stijlen naar clean en tijdloos. En of de zanger koffie drinkt? Niet echt. Zoet dat-ie is, bestelt Jim liever een smoothie.

TEKST JAMIE LI, FOTOGRAFIE FERIET TUNC

Hoe drink je je koffie?
“Hoewel ik een cappuccino iets vind hebben en het er lekker uit vind zien, drink ik geen koffie. Ik vind het niet lekker. Best grappig overigens, want mijn ouders rookten en dronken koffie, maar bij ons thuis wordt er niet gerookt en geen koffie gedronken. We hebben nooit een koffieapparaat gehad en zijn dat in ons nieuwe huis – we zitten midden in een verhuizing – ook niet van plan in te laten bouwen in onze nieuwe keuken.”

Eerste koffie moment?
“Het begon met slokjes van mijn ouders of opa en oma. Gewoon om te proberen. Vroeger vond ik het wel eens lekker om samen met vriendjes koffie te drinken met heel veel melk en suiker. Nu echt niet meer.”

Ben je wel in koffietentjes te vinden?
“Ja, dat wel. Stientjes in de Bilderdijkstraat in Amsterdam vond ik altijd erg leuk, maar die zit er helaas niet meer. Nu lunch ik regelmatig bij IJsland in de Maasstraat. Ze hebben er toppannenkoeken. Speltpannenkoeken bijvoorbeeld, zo lekker! @7 in de Scheldestraat blijft ook een goede plek voor een lunch.”

En wat bestel je in plaats van koffie?
Als ik ga lunchen of ‘koffie drinken’, bestel ik meestal een fruitshake. Als ze dat niet hebben wordt het een jus d’orange, zoals vandaag. Of… tóch een gebakje.”

Met wie wil je best een bakkie doen?
“Op dit moment met Frank Boeijen. Ik heb hem nog nooit in het echt ontmoet en hij is een grote inspiratiebron geweest voor mijn nieuwe EP Schouder. Op 29 november geef ik een concert in de Vondelkerk in Amsterdam, waar Frank een gastoptreden zal geven. Een bakkie doen met Frank zou daarom écht een kers op de taart zijn. Het lijkt me bijzonder om zijn visie te horen over bepaalde dingen.”

De kledingstijl van Jim?
“Clean, casual en vooral: less is more. Ik kleedde me altijd erg slecht haha, maar mijn vrouw Bettina heeft daar in de afgelopen zeven jaar verandering in gebracht. Op stijlgebied heb ik veel van haar geleerd. Ze heeft letterlijk en figuurlijk de kledingstukken van mijn lijf getrokken. Ik moest vooral minder van alles gaan dragen.”

Wat moest er minder?
“Het zat ‘m vooral in de combinaties. Ik kon zo een heftig T-shirt aantrekken op een heftige broek met hysterische zakken. En dan ook nog eens een schreeuwerig paar schoenen eronder. Ik heb geleerd dat één eyecatcher per outfit genoeg is. Met een clean wit T-shirt, een simpele zwarte broek en klassieke zwarte schoenen ben je er al.”

Wat draag je vandaag?
“Een T-shirt van American Apparel, een broek van Samsøe Samsøe, schoenen van All Saints en een zonnebril van Le Specs.”

style-and-coffee-jim-bakkum-quarter-magazine-03Waar shop je het liefst?
“Ik kom graag in Weekday. Daar vind ik goede stukken. Mooie broeken en truien vooral. Ze hebben daar truien; al draag je er een jutezak onder, het blijft mooi en dat vind ik te gek aan het merk. Verder kun je me altijd wel vinden in de 9 Straatjes en de Utrechtsestraat in Amsterdam. Maar ik winkel ook bij Zeeman. Daar hebben ze prima witte T-shirts. Ze krimpen wel snel, maar kosten slechts twee euro, dus dan koop je gewoon weer nieuwe.”

Wat zien we als we je kastdeuren open doen?
“Af en toe vind ik het dragen van een felle kleur wel mooi, maar in mijn kast vind je vooral zwart, wit en grijs. Daar hou ik het meeste van.”

Ben je een sneakertype?
“Nee. Sinds kort ben ik wel van de Nike Roshe Run sneakers. Met die zachte zooltjes. Ik heb ze in het zwart en in het wit en draag ze vooral tijdens het trainen, maar daar blijft het ook wel bij.”

Wie is de baas over de garderobe van Lux?
“Haha, Bettina en ik allebei. Hij heeft echt teveel kleding, niet normaal. Ik vind het te gek om dingen voor hem te kopen. Bij American Apparel bijvoorbeeld. Wat ik zo leuk vind aan die winkel is dat ze er onder andere zwarte kledingstukken verkopen voor jonge kinderen. Dat zie je veel te weinig. Zwart staat juist heel stoer en goed bij kids. Maar ook Mini Rodini en Zara zijn zo leuk voor kleintjes. Laatst heb ik bij Zara voor ons te verwachten dochtertje nog een zachtroze jurkje gekocht.”

Pet of muts?
“Mutsen, maar die kriebelen altijd. Ik heb vaak een hoedje op, maar ik ben eigenlijk nog altijd op zoek naar de perfecte hoed. Als het niet lukt, geef ik het door aan Tricja, mijn stylist. Zij weet precies wat ik mooi vind.”

Dat goede haar van jou! Wie is je kapper?
“Remco de Wit van Snoei Scherp. Hij is echt een straatjongen die supergoed mannen kan knippen. Hij is onlangs van Amsterdam naar Drenthe verhuisd, dus als hij weer in Amsterdam is, schuiven al zijn vaste klanten uit de hoofdstad – waaronder ik – weer aan. Remco heeft me geleerd hoe ik zelf het beste mijn haar kan föhnen, want dit kapsel heb ik niet zomaar. Als ik niets met mijn haar doe, zit er een slag in die ik er even uit moet ‘blazen’.”

Vanaf wanneer ging je op kleding letten?
“In de Idols-periode werd ik me al wat bewuster van mijn kleding, maar pas sinds een jaar heb ik echt mijn eigen stijl gevonden. Dat heb ik aan Bettina te danken. Ze houdt vooral van een simpel wit T-shirt met korte, opgerolde mouwen. De outfit die ik vandaag aan heb bijvoorbeeld, vindt zij het mooist staan bij mij.”

En jij bij haar?
“Ik vind die oude Hollywood-achtige stijl heel fraai. Een beetje dat Great Gatsby gevoel uit de jaren twintig. Dat klassieke staat haar erg goed. In die stijl is ze ook getrouwd. Ze zag er uit als een oud Oscarbeeldje zo mooi. Aan de andere kant vind ik een nonchalante outfit ook mooi bij haar. Een zomerjurkje met slippers bijvoorbeeld.”

Hoe denk je over designerkleding?
“Daar heb ik niet zoveel mee. Als iets mooi is, dan is het mooi. Dit jaar heb ik Bettina wel haar eerste designertas gegeven. Eén van Diane von Furstenberg. Ik was er eerst nogal huiverig voor, want ze laat er zo de soepstengels van Lux in kruimelen haha, maar het gaat tot nu toe goed. Ze is er erg blij mee. Ze was overigens gewoon erbij hoor, toen ik de tas voor haar kocht. Over het algemeen vind ik designerkleding nogal duur. Je hebt ook mooie dingen voor minder.”

Waar haal je inspiratie?
“Ik volg veel mensen en merken op Instagram. Van David Beckham tot American Apparel Kids tot James Dean Classics. Qua inspirerende personen vind ik Jett Rebel en Evgeniy Levchenko er altijd heel tof uit zien.”

Wat zal je nooit dragen?
“Een jeans met rechte pijpen. Dan word ik echt een clown op stelten. Ik ga altijd voor broeken met een slim fit. Dat had je tien jaar geleden niet kunnen denken, maar dat vind ik nu het mooist. Met slangenlederen puntige laarsjes zal je me ook niet zo gauw zien.”

Ik zie jou dat wel dragen hoor.
“Nou oké, het ligt eraan hoe je het combineert. Als je outfit echt helemaal zwart is met die schoenen erbij, dan is het wel vet. Maar de echte cowboyvariant, nee. Ik heb ze gehad hoor, lelijk haha! Dat was twaalf jaar geleden.”

En hoe zat het met die Idols auditie-outfit?
“Ik deed maar wat! Ik trok kledingstukken aan die ik afzonderlijk leuk vond, maar ik dacht er nooit bij na of het wel allemaal bij elkaar paste. Tijdens mijn auditie droeg ik een dikke trui met een denim overhemd eronder. Het was de bedoeling mijn trui uit te trekken voor de auditie, maar door de zenuwen ben ik dat vergeten. Gewoon niet meer aan gedacht. Met m’n kraagje er netjes bovenuit en een heel vettig hoofd haha.”

Zijn er overeenkomsten tussen je muziek en je looks?
“Ja, zeker nu. Voor alle liedjes op mijn EP geldt less is more. Geen effecten, maar kleine liedjes. De teksten zijn echt van mij en daardoor erg persoonlijk. Klein gaat bijvoorbeeld over mijn zoontje Lux. Dat zelfde gevoel heb ik nu bij mijn kleding. Ook tijdens de promo van Schouder moet alle kleding die ik draag bij mijn muziek passen. Alles moet echt en puur zijn.”

Jim’s EP Schouder is vanaf nu te downloaden via iTunes en Spotify. Op 29 november geeft Jim een concert in de Vondelkerk in Amsterdam. De laatste kaarten zijn nog te koop, scoor ze hier.

2 reacties tot nu toe

  • Leuk weer! En ben nu al benieuwd naar de volgende editie.. Gave foto’s trouwens!

    Comment door Malou, November 11, 2014 om 9:02 am
  • Drinkt geen koffie *rolt met haar ogen* wou eigenlijk daar al afhaken ;-)

    Leuk gedaan weer Jim is groot geworden, zie hem nog op het podium staan.

    Comment door Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla, November 11, 2014 om 4:14 pm

Plaats een reactie