Switch To Mobile Version

Zwaar van achteren

Het leven van een topmodel is geweldig. Veel reizen, veel geld, veel kleren, mensen vinden je mooi, sexy, aardig en op de koop toe ben je lang en heel mager. Niet voor niets de droom van elk pubermeisje; de nieuwe Doutzen worden. De grootste kans om dat te bereiken, heb je door mee te doen aan Holland’s Next Top Model, een televisieprogramma waarin een roedel knapperds hun best doet ‘het’ te maken. De kans dat ik de nieuwe Doutzen werd, bleek al bij mijn geboorte verkeken, wat mij er niet van weerhoudt het programma wekelijks te bekijken.

DOOR MARCEL LANGEDIJK

In het begin keek ik uit puur leedvermaak; als er eentje quasizwoel naar de lens turend door haar hippe hakken zakte, rolden de tranen mij over de wangen. Maar na de eerste aflevering werd dat leedvermaak omgezet in verbazing. De bergen stront die deze heel erg jonge meisjes wekelijks over zich heen gestort krijgen, zijn énorm.

Had iemand mij op mijn zestiende verteld dat mijn lichaam ‘flubberig’ was en ik bovendien ‘nogal zwaar van achter’ bleek te zijn, dan was ik in een hoekje gekropen, had mijn duim in mijn mond gestoken en was er nooit meer uitgekomen. Het meisje dat dit te horen kreeg zei ‘dankuwel, hoor’, verliet opgewekt de kamer en vertelde later aan de camera dat ze dacht dat het ‘best wel goed’ ging.

Het meisje had een prachtig lichaam, trouwens, in tegenstelling tot de afgetobde zak vrouw die haar ‘flubberig’ had genoemd.

Dan is er de beroemde stylist die Fred heet. Oké, het Limburgse meisje waar hij de pik op had, was inderdaad nogal sloom, maar dat was goeddeels te wijten aan haar zangerige accent. Fred trok zich er niets van aan en miste bij elke stap die ze zette het vuur in haar ogen. Hij wilde expressie, kracht, iets van een emotie, net zo lang tot ze ging huilen. Dat huilen ook een emotie was, deed er niet meer toe: ze moest naar huis en werd niet de nieuwe Doutzen. Ze deed haar best om verdrietig te kijken, maar stiekem zag je dat ze blij was. Ze mocht terug naar het zoete Limburg, waar de mensen gewoon aardig waren en ze haar niet uitscholden omdat ze geen vuur in haar ogen zagen. Daar in Limburg, en in elke andere provincie for that matter, was ze gewoon een heel mooi meisje.

De jury vond dus van niet. Zelfs de vrolijke fotograaf Dirk Kikstra was onverbiddelijk, de enige die nog wel eens lacht tijdens zijn werk. De modellenwereld blijkt namelijk heel serieus. Er wordt veel en lang en hartgrondig boos gekeken. Door presentatrice Anouk Smulders, maar nog meer door May-Britt Mobach, de baas van een digitaal modemagazine. Uit welingelichte bronnen heb ik vernomen dat ze in het wild heel erg aardig is, maar dat weet ze dan verdomd goed te verbergen. Ik ben bang van haar.

Je zou kunnen zeggen: kijk het dan niet, met je gevoelige ziel en je moeilijke baard, Marcel. Daar heb je een punt. Maar het ding is: ik wil weten wie wint. En wie de nieuwe Doutzen wordt. De nieuwe Doutzen krijgt namelijk een Renault Twingo cadeau en dat is toevallig een heel leuke auto.

Ik ben niet de nieuwe Doutzen, maar toch mooi belangrijk genoeg om onlangs een paar dagen gratis in zo’n Twingo rond te mogen rijden, net als de topmodellen in spe. In ruil voor mijn mening. De boze blik mogen jullie erbij denken. Komt ie: hij is zwaar van achteren, de Twingo, maar dat is logisch, want de motor ligt achterin. Het is bovendien sexy, zo’n brede bibs, wat ze ook zeggen. Hij heeft daarnaast meer pit en vuur dan alle andere modellen bij elkaar en het enige wat flubberde, was mijn baard in de wind die speels door het open raam blies. In tegenstelling tot Doutzen heeft hij bovendien airco en zijairbags.


Marcel en zijn meisje doen modellerig in de Twingo.

Over Marcel
Marcel Langedijk is freelance journalist. Hij schrijft (en schreef) voor tijdschriften als Elle Decoration, Elsevier STIJL, JFK, Playboy en Volkskrant Magazine over eten, drinken, mensen, mode en reizen. Hij draagt graag sneakers en heeft geen pochet. Je kunt hem volgen op Twitter @LangedijkMarcel, Instagram @marcellangedijk en zijn blog.

(Foto: Holland’s Next Top Model)

4 reacties tot nu toe

 • Marcel schrijft leuk!

  Comment door Nesrin | Daily Cup of BlaBlaBla, September 23, 2014 om 2:02 pm
 • Heel leuk geschreven!

  Comment door Rianne, September 23, 2014 om 2:30 pm
 • Treffend….hardop lachen in de stiltecoupe.

  Comment door ritchiefokken@kpnmail.nl, September 23, 2014 om 5:37 pm
 • Geweldig geschreven!

  Comment door ShortStoriesSG, September 25, 2014 om 6:33 pm

Plaats een reactie