Switch To Mobile Version

Detox diary: 5 dagen, 15 sappen, -3 kilo

Ik heb altijd al willen weten hoe het is om te detoxen. Ik wil weten of je het makkelijk kunt volhouden. Of je je erna veel lekkerder voelt. Of de sappen goed te doen zijn. En natuurlijk de belangrijkste vraag: val je er van af? Op al die vragen heb ik nu een antwoord, want ik heb maar liefst vijf dagen een sapkuur gedaan.

Last supper
Ik ken Nathalie van Detoxkoning via één van mijn beste vriendinnen. Ik liet vallen dat het me interessant lijkt om een keer een sapkuur te proberen en de afspraak was al snel gemaakt. Ze zou vrijdag de eerste sappen komen brengen. Het leuke van Detoxkoning is dat je persoonlijk via email wordt begeleid. Als eerste kreeg ik een mail met voorbereidingstips. Ik zou vrijdag beginnen met de sapkuur en Nathalie raadde me aan om woensdag en donderdag mijn lichaam alvast voor te bereiden op het sapvasten. Dat betekent op die twee dagen alvast wat zware dingen te laten staan. Zoals vlees, kaas en liever geen koffie of alcohol meer. Vlees kon ik vervangen door vis, ei of noten. Ik at op woensdag een vegetarische nasi en op donderdag een salade. Door me zoveel mogelijk tot groente en fruit te beperken voorkom ik eventuele ontgifstingssymptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, zweten en/of hartkloppingen. Deze symptomen ontstaan door de tijdelijke opeenhoping van afvalstoffen voor ze worden afgevoerd.

Dag 1: Mwuah, ging best goed
Vrijdag is mijn vrije dag. Ik kies ervoor om op een vrije dag te beginnen, zodat ik niet teveel verleidingen hoef te weerstaan. Op de Beau Monde redactie worden regelmatig macarons, taart of andere calorieënbommen bezorgd. Vrijdag zit ik safe. Gisteravond heeft Nathalie sappen voor de aankomende drie dagen langs gebracht. Zondag zal ze deel 2 brengen. In de ochtend start ik met allerlei gezonde stuff. Om te beginnen met tarwegras*. Ik meng het groene poeder met 50 ml lauw water en drink het meteen na het opstaan. Waar de meesten het een ontzettend gore oplossing vinden, vind ik het te doen. Daarna drink ik een aloë vera*/cranberry-shot. Een heldere vloeistof die een beetje zoetig smaakt. Ook goed te doen. Daarna volgen de detoxsuplementen (vier pilletjes waaronder vis-olie en chlorellapillen). Deze neem ik in met een glas water vermengd met citroensap, geperst uit een halve citroen. Lekker! Dan volgen de sappen. Ik krijg er drie voor de hele dag. Van 8 tot 12 mag ik doen over de eerste sap, van 12.00 tot 16.00 voor de tweede en de laatste sap mag ik opdrinken van 16.00 tot 20.00. Ik verdeel de sappen over kleine glaasjes zodat ik niet ineens saploos ben. De volgende sapjes staan vandaag op het programma:

De rocket: komkommer, appel, banaan en peterselie
De Cosmopolitan: sinaasappel, framboos en rode paprika
Green Smile: appel, spinazie, bleekselderij, limoen

Bijna alle groene sappen smaken niet verrukkelijk. Niet heel vies, maar je springt er ook niet een gat van in de lucht. Maar juist om dat ik het niet zo lekker vind, kan ik heel lang doen over een sapje. De eerste dag is goed verlopen. Beetje trek, geen honger. Prima. Maar dat kwam misschien doordat mijn vriend er de hele dag niet was.

Dag 2: IK WIL KAUWEN
Dag twee verloopt niet goed. Vriendlief kwam gisteravond thuis met een bierwalm en staat vanmorgen op met dezelfde bierwalm en een kater. En dus honger. “Ik moet iets vets eten”, is het enige wat hij roept. Hij wil omeletten en/of pannenkoeken bakken, club sandwiches maken of garnalenkroketten frituren. We krijgen er bijna ruzie over. Ik vind hem egoïstisch, want hij kan ook gewoon een broodje kaas eten. Dan kom ik ten minste niet in de verleiding om stiekem een pannenkoek of garnalenkroket naar binnen te loodsen. En hij vindt mij ook egoïstisch, want dat ík aan het sapvasten ben betekent toch niet dat hij ook niet mag eten? Om een statement te maken weigert hij helemaal te eten. Kleuter. Ik begin de ochtend met hetzelfde riedeltje (tarwegras etc.) en een onwijs lekkere sap. De Tropical Explosion die bestaat uit sinaasappel, banaan, kiwi en appel. Heerlijk. Maar daarna volgt de New York en daar word je minder blij van. Wortel, tomaat, aardbei en biet. Niet heel vies, maar ik merk dat ik er ontiegelijk lang over doe. Misschien toch wel vies dus.

Samen met baby Lenny gaan we wandelen in het Vondelpark. Het is ontzettend mooi weer en iedereen zit op het terras aan de bitterballen of overdreven grote sandwiches. Met zalm en zo. En in het park zijn ze al aan het barbecuen geslagen. Bijna wil ik het opgeven, maar ik blijf sterk. Ik houd in m’n achterhoofd dat het anders allemaal geen zin heeft. Dat de afvalstoffen nooit m’n lijf uit zullen gaan. Ik blijf sterk. Ondanks dat m’n vriend alleen nog maar kan praten over broodjes shoarma. Ik sluit de dag af met een moeilijke sap. De Ibiza: wortel, peterselie, appel en grapefruit. Het lukt me niet om alles op te drinken door de grapefruit. Grapefruit heb ik nooit lekker gevonden. Veel te bitter.

In de avond word ik helemaal gek. Ik wil iets kauwen. Ik wil zó graag een handje cashewnoten. Of gewoon een broodje kaas. Ik probeer m’n vriend over te halen om een bakje cashewnoten voor me te pakken, maar gelukkig weigert hij. Dag 2 zit erop. I did it.

Dag 3: bijna over de helft
Vandaag zit ik er zo lekker in dat het veel beter gaat dan de twee dagen ervoor. Ik start de dag met de Pinkdream: sinaasappel, framboos, aardbei en limoen. De naam is zeer toepasselijk, want het is een heerlijk sapje. Gedurende de dag kijk ik veel televisie om me een beetje bezig te houden. Wat me opvalt is dat negentig procent van alle reclameblokken over eten gaat. Die verrukkelijke toetjes van Danio, de vernieuwde Whopper van Burger King en zelfs de Toverrijst van Lassie laat me watertanden. Ik besluit gewoon telkens te zappen naar een zender waar géén reclames worden uitgezonden. Maar ook dat valt me zwaar.

Dag 4: alles loopt in de (waterkers)soep
Vandaag is het maandag. Ik moet gewoon weer aan het werk. Ben ik best wel huiverig voor, want er is altijd wel een lekker koekje te vinden op de redactie. Ik zit ‘s ochtends aan de Milano: wortel, appel, broccoli en spinazie. Als ik op de helft bent komt er een doos binnen op de redactie. Er zit een taart in. Een of ander merk had weer iets te vieren. Verder worden er bonbons bezorgd en vind ik bij de theezakjes een onaangetast pak chocoladekoekjes. Diep ongelukkig, maar wel trots, neem ik maar weer een slok van m’n Milano. Jeej, broccoli.

‘s Avonds heb ik het megamoeilijk, want we hebben een onofficieel afscheidsdiner van twee collega’s. Het officiële dinertje volgt nog. Van tevoren mail ik de menukaart naar Nathalie en zij zegt dat het geen probleem is als ik de waterkerssoep neem. Maar de avond loopt letterlijk en figuurlijk in de soep. Wat Nathalie (nog) niet weet, is dat ik ook de Caesar Salad (zonder kip) heb besteld en een Crème brûlée (!). Zo erg! Ik ben zo zwak. Niet normaal. M’n collega’s zaten aan de risottokroketten, spinazieravioli, kogelbiefstukken en vlaamse frites. Vind het eigenlijk al lang knap dat ik daar vanaf ben gebleven.

Eenmaal diep teleurgesteld duik ik m’n bed in.

Dag 5: de comeback
Waar ik gisteravond zo een slappe zak was, maak ik vandaag een keiharde comeback. Ik drink netjes 2 liter water, de detoxthee van Jacob Hooy die ook in het pakket zit en natuurlijk de drie sappen.

Rainbow: wortel, druiven, bleekselderij, peterselie
Cosmopolitan: sinaasappel, framboos, rode paprika
Tropical explosion: sinaasappel, kiwi, appel, banaan

Wat me opvalt aan de kuur is dat ik gewoon netjes elke dag naar de wc ga (number 2) – wat iedereen blijkbaar wil weten. Want bij iedereen aan wie ik vertel dat ik aan het sapvasten ben, volgt meteen de vraag: “Moet je ook gewoon nog uhhh, naar, uhhh, het toilet? Als je begrijpt wat ik bedoel?” Wellicht komt dat ook door het kleiwater dat ik elke avond voor het slapen gaan moet drinken. Kleiwater is het enige van de hele kuur wat ik erg vies vind. Het is een poeder wat je oplost met een lauw glas water. Het is heel zanderig en je blijft er nog de hele nacht op nakauwen. Not funny.

Het goede nieuws: de kuur zit erop! Ik voel me herboren, schoon en sterk – op de Crème brûlée na dan. Bovendien ben ik drie kilo lichter, wat altijd fijn is. Normaal schommel ik tussen de 61 en 62 kilo. Maar bij het begin van de kuur zat ik op de 63, super irritant. Aan het einde van de kuur zat ik op 60 kilo. Vlak voor mijn zwangerschap woog ik 61 kilo, dus ik ben al lang blij dat ik alweer op het gewicht zit voordat ik zwanger werd. Die 60 kilo is een mooie, gezonde start om eindelijk ‘ns m’n streefgewicht van 56 kilo te bereiken. Na vandaag ga ik weer hardlopen en goed letten op mijn voeding. Ik zoek creatieve salades op Culy.nl en Chickslovefood.com, zorg dat ik per dag niet over de 1200 calorieën kom en las één keer per week een dag in dat ik mag smullen (met mate) en dan moet het goed komen.

kader-detoxenEindoordeel
Ik raad iedereen aan eens een keer een een detoxweekend in te lassen. Maar als je net zo zwak bent als ik, zou ik het drie dagen doen in plaats van vijf. Want je ziet toch dat op die vierde dag de verleiding te groot werd. Maar dat kan misschien ook liggen aan het feit dat ik in een restaurant zat. Mijn tip: blijf gewoon lekker thuis en zet je vriend op de trein naar een vriendenweekend in Groningen.

*Tarwegras: tarwegras is een krachtige ontgifter voor de lever, darmen en nieren en tegelijkertijd een rijke vitamine- en mineralenbom.
*Aloë Vera: Aloë Vera bevordert de spijsvertering en ondersteunt de werking van de lever en galblaas.

Win een sapkuur!
Nathalie is de beroerdste niet en verloot graag een sapkuur van twee dagen op Jamie’s Blog. Lijkt het je interessant? Doe dan mee met de giveaway. Het enige dat je hoeft te doen is de Detox Facebook pagina te liken.

Deze actie loopt van 6 april 2014 t/m 20 april 2014.

www.detoxkoning.com

9 reacties tot nu toe

 • Dit lijkt me erg interessant, ik zou het zelf ook wel eens willen proberen!
  Liefs

  Comment door Tineke, April 6, 2014 om 10:21 am
 • Thanks voor je artikel Jamie! Je bent zo lekker eerlijk. Ik wil dit ook al een hele tijd eens doen, hoe kan ik winnen? Ik heb de Facebook pagina geliked :-)

  XO

  Comment door Maxime, April 6, 2014 om 10:29 am
 • Wat heb je dit heerlijk ;) geschreven. Lekker realistisch, grappig, maar ook nuttig. Ik heb nog nooit gesapvast. Heb wel eens een citroensapkuur in huis gehaald, maar ben er heel laf nooit aan begonnen. Om te ontgiften doe ik aan oil pulling. Dat vind ik zelf makkelijk omdat je er gewoon bij kan eten. Maar misschien dat ik dit ook een keer probeer. Sowieso leuk voor mijn blog.

  Comment door Karen, April 6, 2014 om 10:43 am
 • Super leuk geschreven!
  Ik ben al een tijdje aan t rondneuzen over zo’n detox, hoe dat nou te werk gaat en wat de ervaringen zijn. Maar je hebt t helemaal duidelijk gemaakt!
  Nu wil ik het zelf ook proberen

  Comment door Melanie, April 6, 2014 om 11:37 am
 • Super interessant om jouw ervaringen te lezen! Detoxen heb ik nog nooit gedaan maar staat al een tijdje op mijn bucketlist. Ik doe mee met je giveaway!

  Liefs,

  Tara
  http://www.theprofashional.com

  Comment door Tara, April 6, 2014 om 12:20 pm
 • Ik heb meegedaan

  Comment door Thessa, April 6, 2014 om 1:38 pm
 • Ik vind je artikelen altijd erg leuk geschreven. Leuk om te lezen hoe jij de detox hebt ervaren. Ik doe graag mee aan de detox, want ik ben zelf ook erg benieuwd!

  Comment door Dineke, April 6, 2014 om 2:57 pm
 • Ik wil al een hele tijd een detoxkuur doen en door jouw ervaringen ben ik absoluut overtuigd! Ik denk alleen dat ik voor de 3dagen ga want zoals je zelf al zegt; 5 is echt heel pittig! Tnx voor je fijne en uitgebreide artikel!

  Comment door Eline, April 6, 2014 om 8:07 pm
 • Hi Jamie, wat ontzettend leuk om jouw ervaringen met de 5-daagse detox kuur te lezen! Ik begrijp je helemaal hoor, zelf kies ik ook het liefste voor de 3-daagse variant! ;) Misschien niet zo een slecht idee om er zelf ook weer eentje te doen na al die feestdagen afgelopen maand.

  Liefs, Renate
  http://www.detoxkuurnederland.nl/

  Comment door Renate, January 18, 2018 om 9:54 pm

Plaats een reactie