Switch To Mobile Version

Prikkelbaarden en natte mondhoeken

Mijn haat tegen drie zoenen geven ging vorige week vrijdag officieel in. Op m’n verjaardag.

We zitten in een sushirestaurant in Amsterdam, Rivierenbuurt. Het is beregezellig. Onze ober is een slijmjurk en komt aura-technisch telkens te dichtbij. Hij hangt continu de gentleman uit tot aan het irritante toe. Gevolg: ik pik de verkeerde signalen op. Bij het afscheid geeft hij me een hand. “Bedankt voor uw komst en bedankt dat u voor ons hebt gekozen deze avond. Ik wens u het allerbeste en hoop u spoedig terug te zien in ons restaurant.” Hij trekt zijn hoofd iets naar voren en ik voel een duidelijk drie-zoenen-signaal. Daar ga ik. Ik buig te enthousiast voorover en wil hem in volle vaart de drie smakkerds geven, maar hij ontwijkt a la Keanu Reeves in Matrix. De situatie kan niet ongemakkelijker. Ik zweef half in z’n nek en hij bukt alsof ik een 9mm uit m’n zak trek. Nu denkt hij heel wat. Hij denkt vast dat hij de hot shot is en dat ik voor z’n “charmes” ben gevallen.

Verdomme. Irritant. Ik wilde het niet eens! En al helemaal niet op m’n b-day!

Het is als een hand opsteken voor een high five en de persoon tegenover je laat je hangen. Het is als een onbeantwoorde sms die vol vragen zat. Het is als zwaaien naar iemand die je niet (meer) herkent!

Ik haat drie zoenen. Zo veel valkuilen. Ten eerste kan ik er ontzettend tegenop zien. De persoon tegenover me is niet drie-zoenen-waardig vanwege een prikkelbaard met allergische reactie tot gevolg. Of denk aan natte mondhoeken die vochtige vlekken achter laten op je perfect gepoederde wangen. Of: de viezerik. De viezerik draait al bij de eerste zoen stiekem z’n mond. En dan moet je er nog twee.

Ook vervelend: miscommunicaties. Ik wil er drie uitdelen en precies wanneer ik wederom in een nek zweef, op weg naar de tweede pakkerd, dan zegt hij (altijd mannen) streng: ‘Nee, eentje’. Of ik wil drie zoenen geven, maar we beginnen allebei aan de verkeerde kant met een kopstoot of een kus op de mond als resultaat. Vooral ongemakkelijk bij familie of knappe mannen. Dat ik iemand die ik voor het eerst ontmoet en netjes een hand wil geven, maar hij of zij voelde al een intiemere relatie en gaat volop voor drie. Prompt sta ik verbaasd drie zoenen uit te delen, maar er hangt nog een onbeantwoord slap handje te bengelen. AWKWARD.

Dan heb je nog cultuurverschillen. In Parijs sta ik regelmatig voor aap. Neem twee jaar geleden. Tijdens een chic persdiner in L’Avenue, waar ook Cécile Narinx – hoofdredacteur Elle (!) – bij aanwezig is, verknal ik het voor de zoveelste keer. Bij het afscheid groet ik de Franse persdame en bij de derde zoen die ik haar wil geven duikt ze geschrokken weg. Cécile: “Twee hè, in Parijs.” Eerste momentje met Cécile meteen verpest. Zucht.

Er is gelukkig licht aan het einde van de tunnel: de Marokkanen. Ze geven er vier. Kan niet wachten tot ik Sef mag groeten.

9 reacties tot nu toe

 • Iieehh Ik haat het om te zoenen. Ik zoen bijna niemand ook niet mer oud en nieuw.
  Laatst kwam er iemand afscheid nemen dus ik gaf alleen een hand, maar werd naar het gezicht getrokken en dacht,, ach Jol doe niet zo flauw, geef even een afscheidszoen.
  Had ik dat nou niet gedaan, ik voelde de prikkels van de baard in mijn gezicht, BAH. Het Was een VROUW!!
  Ik pas de volgende keer.

  Leuk artikel x

  Comment door Joli, March 15, 2014 om 11:08 am
 • Haha leuk artikel! Komt heel bekend voor x

  Comment door Lotje, March 15, 2014 om 8:41 pm
 • Komt me bekend voor, maar wat ook vervelend is… Welke kant begin je? Geef je eerst links of rechts een zoen? Ik wil altijd naar links buigen, maar sommigen denken er anders over :)

  Comment door Matgosia, March 15, 2014 om 10:29 pm
 • Leuk geschreven en heel herkenbaar.

  Comment door Enita, March 16, 2014 om 9:59 am
 • Haha, heerlijke column weer.

  Comment door Paula, March 16, 2014 om 1:18 pm
 • Ik vind dat we het wereldwijd maar gewoon moeten afschaffen! :) Herkenbaar!

  Comment door Marieke, March 16, 2014 om 4:01 pm
 • Haha wat ontzettend leuk geschreven. Super herkenbaar! Ik heb ook een enorme hekel aan drie zoenen geven! Vooral als het bij iemand is waar je inderdaad de relatie nog niet in hebt geschat. Zijn wij close genoeg voor drie zoenen? Vaak denk ik van niet, waardoor ik altijd verrast ben als iemand opeens naar mijn wang vliegt.

  Comment door Betty, March 16, 2014 om 4:11 pm
 • Super leuk geschreven en helaas te herkenbaar… Veel awkward moment zo meegemaakt!

  Comment door S., March 21, 2014 om 2:03 pm
 • Wat heerlijk dat je weer schrijft op je website. Je schrijft zo leuk!!

  Comment door Marjolein, March 30, 2014 om 9:16 am

Plaats een reactie