Switch To Mobile Version

Timor Steffens: 'Zonder ritme kan ik niet leven'

Timor Steffens (23), de lenige dansheld die niet alleen onze harten veroverde, maar ook dat van Michael Jackson, reist de hele wereld over om samen te werken met grote namen als Whitney Houston en Chris Brown. Het talent van Timor wordt erkend: de danser wordt overladen met opdrachten. Steffens moest zelfs nee zeggen tegen Shakira.

De This is it tour met Michael Jackson zette Timor op de kaart. Maar helaas, het mocht niet baten, want The King Of Pop kwam in 2009 te overlijden. Nu, een kleine twee jaar later, verovert de jonge, talentvolle danser nog steeds de wereld. Hoe openhartig is Timor?

Na lang mijn best te hebben gedaan om een uurtje te veroveren in Timor zijn overvolle agenda is het eindelijk zo ver. We spreken af in één van de drukste cafés van Rotterdam. Met de zenuwen valt het mee, want Timor lijkt me een relaxte kerel en is nota bene een leeftijdsgenoot. Ik verwacht een kleurrijke outfit, zoals hij vaak droeg in het dansprogramma So You Think You Dance, waarin Steffens als tweede eindigde. Timor komt echter binnen wandelen in een geheel zwarte outfit. Een zwarte jeans, zwart knitwear en een goede sjaal. “Het is koud vandaag hè?”, vraagt hij. Het ijs is gebroken.

We babbelen over – natuurlijk – Michael Jackson, LA en de liefde. De knapperd bestelt chocolademelk, die hij vervolgens terug stuurt. Timor houdt van warm. “Oh sorry, ik bedoelde warme chocolademelk, geen koude. Met slagroom.” Een mooie, talentvolle, vriendelijke jongen die hot choco bestelt mét slagroom? Ik vind ‘m nu al leuk.

HOE GAAT HET MET JE?

“Heel goed. Momenteel ben ik op tour met Chris Brown. Hij is bezig met een promotour om zichzelf weer op de kaart te zetten na ‘t hele gebeuren rondom Rihanna. In april treden we op in Australië, Nieuw Zeeland. Dat is het leuke aan dit vak, ik kom op plekken waar ik nog nooit ben geweest.”

“Ik heb veel gewerkt met choreografen van Chris Brown. Zodoende hebben ze mij leren kennen en vinden ze het fijn om met me te werken. Toen heb ik auditie gedaan voor de clip van Chris (Yeah 3x), ben ik het geworden en ontstond er een klik tussen ons. Veel met elkaar gesproken, gedanst, een goede vibe gecreëerd.”

IS HIJ EEN VOORBEELD VOOR JE?

“Juist omdat hij zo jong is en mijn leeftijdgenoot is, kijk ik tegen hem op en heb ik veel bewondering voor hem. Grote inspiratiebron. Voorbeelden zijn artiesten als Usher en Michael Jackson. Mensen die al langer meegaan en uit ‘mijn tijd’ komen. Chris presteert qua dans op topniveau. Vaak mag je als danser de artiest niet overschaduwen, maar bij Brown moet je juist extra je best doen. Omdat-ie zo goed is.”

“Momenteel ben ik bezig met een eigen kledinglijn. Ik ben in contact gekomen met een jonge ontwerpster en we werken aan een streetwear collectie met een fashion twist. We zitten nu in de sample fase. Bijzonder aan de collectie is dat het fair trade is en wereldwijd verkrijgbaar. De collectie bestaat uit dingen die ik zelf zou dragen. Ik heb gekeken wat er nog niet is op fashion gebied en met die informatie hebben we designs ontworpen.”

“Mijn stijl is nog altijd hetzelfde. Ik kleed me jong en het ligt er maar net aan hoe ik me voel. Soms heb ik zin in een leren jas met een sjaaltje en een ander moment weer een baseball jack. Je kunt me een allround dresser noemen. Het hangt er vaak ook vanaf wat ik ga doen. Als ik hip hop dans, heb ik liever een petje op en een t-shirt. Als ik technisch ga dansen draag ik een pantalon en nette blouse.”

“Omdat ik met veel grote namen heb mogen werken, heb ik wat uitvoerend dans betreft weinig doelen. Wel zou ik graag nog willen dansen met artiesten als Madonna, Ne-Yo en Justin Timberlake. Dat zijn dingen die ik nog zou willen, maar niet moét doen. Er zijn wel dingen die ik als danser nog moet ervaren. Bijvoorbeeld de wereldtour die met Chris Brown op het programma staat. Dat is met Michael Jackson nooit door gegaan natuurlijk. Mijn mindset? Je moet onderaan beginnen om aan de top te komen. Zodat ik als artistic director aan mijn dansers kan zeggen: He, dit moet anders. En ik weet dat, want ik heb daar zelf ook gestaan.”

“LA heeft mooier weer en biedt grotere carrièrekansen. Het is groter. In Nederland is de levenscultuur beter. Mensen zijn makkelijker in omgang. Ik bouw daar sneller een vriendschap op dan met iemand uit LA. In Los Angeles is men vaak strictly business en hebben ze als vooroordeel dat je als Europeaan hun baan wilt inpikken. Je moet eerst dat gevoel wegnemen voordat je een vriendschap kunt opbouwen. Natuurlijk heb ik nu veel vrienden in LA, maar het duurt gewoon langer. De cultuur en het gemis van mijn familie zijn dus de grootste minpunten aan LA. En het eten.”

WAT EET JE DAAR?

“Als het op fastfood aankomt heb je er van alles, maar dat vind ik niet te eten. Ik vind het smerig en hou er niet van. En gezond eten is er duur. Voor een gezonde maaltijd betaal je al gauw het dubbele. In Nederland eet ik vooral thuis en als ik de deur uit ga bij Sumo of Shabu Shabu. Ik hou ook van Surinaams-Javaans eten: soulfood! En frikandellen, vind ik ook erg lekker. Dat heb je niet in LA.”

“Mijn vader is van Marokkaanse afkomst en mijn moeder is half Duits en half Indiaans. Mijn moeder heeft me alleen opgevoed, want m’n ouders zijn gescheiden toen ik nog erg jong was. Met mijn vader heb ik geen contact meer. Wel hebben mijn Marokkaanse neven me op cultuurgebied veel bijgebracht. Daarnaast weet ik ook veel van de Duitse cultuur. Ik spreek ook Duits. Ik ben een cultuurkenner. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken.”

“Als ik mezelf in drie woorden moet omschrijven zonder arrogant over te komen zeg ik: creatief, behulpzaam en koppig. Maar koppig op een goede manier. Ik ben een perfectionist. Ik wil alles op mijn manier hebben. En dat zie ik in dagelijkse dingen. Bijvoorbeeld met dansen moet alles perfect zijn. Vind ik het niet goed, maar is iemand anders er tevreden mee? Zeg ik, nee, dat kan niet. Het moet opnieuw. Maar het komt ook in andere dingen terug. In een discussie met mijn zusje ga ik net zo lang door totdat ik mijn gelijk heb. Het kan negatief uitvallen, maar over het algemeen is het een goede eigenschap.”

“Geroosterd, gekookt, gebakken, lekker zacht, velletje eromheen, maakt niet uit, ik hou ervan!”

“Waar ik echt blij van word is op het podium staan. Het mooiste moment is wanneer ik lang heb gerepeteerd en daarna de energie terugvoel vanuit het publiek. Dat vind ik tof, dan ben ik een heel ander persoon.”

WAAR WORDT TIMOR NOG MEER BLIJ VAN?

“Nieuwe uitdagingen. Als ik iets nieuws voorgeschoteld krijg, word ik meteen geprikkeld en enthousiast. Dan voel ik weer dat ik extra m’n best moet doen en mezelf weer moet overtreffen. Dat kan overal in zitten. Een lastig interview, dans, belangrijke beslissingen nemen.”

“Ik ben in de afgelopen jaren volwassener geworden. Ik sta steviger in mijn schoenen. Ik ben altijd zelfverzekerd geweest, maar nu draag ik een grote verantwoordelijkheid met me mee. De huur betalen, rekeningen betalen, m’n agenda beheren, alles moet op tijd zijn, noem maar op. Tot voor kort woonde ik nog thuis. Het is allemaal heel snel gegaan. ’s Nachts stond ik te chillen in een club en belde mijn manager op met de mededeling dat ik de volgende dag auditie kon doen voor Michael Jackson. Ik geloofde hem niet en zei dat hij later moest bellen. Hij belde gelukkig nog een keer en zei dat ik nu die club moest verlaten en mijn spullen moest pakken. Ik liep meteen de club uit, pakte mijn koffers, nam de eerstvolgende vlucht naar Amerika en heb niet meer achterom gekeken. Ik heb niet eens doei gezegd tegen mijn moeder, omdat ze lag te slapen. Ik vertrok met de gedachte enkele dagen later weer thuis te komen met een mooie ervaring. Uiteindelijk was het mijn moeder opbellen om te zeggen: Ma, ik kom niet terug.”

“Ritme. Zonder ritme kan ik niet leven. In muziek zit ritme, in dans, maar ook in het dagelijks leven. Ik moet weten wat ik morgen ga doen, ik moet weten wat ik vanavond doe. Ik ben iemand die altijd ritme moet hebben.”

IS DAT ALTIJD ZO GEWEEST?

“Het is met de tijd gekomen. Vroeger was ik erg spontaan, dat ik uit het niets iets kon doen. Maar nu ben ik volwassen en heb ik een grote verantwoordelijkheid: mijn carrière. Ritme is heel belangrijk in mijn leven.”

“Ik heb voor lange tijd een vriendin gehad.”

WAS DAT SIGOURNEY (deelneemster So You Think You Can Dance red.)?

“Haha daar doe ik geen uitspraken over. Dat is privé. Een relatie onderhouden is voor mij gewoon heel moeilijk. Ik heb weinig tijd vanwege de drukte, woon in Amerika en zie mezelf niet met een Amerikaans meisje. Althans, nog niet. Daarbij komt ook het tijdsverschil. Negen uur.”

MIS JE HET?

“Natuurlijk mis ik het wel eens. Als ik druk aan het werk ben merk ik het niet, maar je hebt wel eens avonden dat je jongens of meiden hoort dat ze naar hun vriend of vriendin gaan. Dan denk ik bij mezelf: Shit, dat is iets wat ik ook leuk vind om te hebben.”

WAAROM DOE JE GEEN UITSPRAKEN OVER DE LIEFDE?

“Ik hou het privé, maar ik heb natuurlijk gewoon gevoelens. Ik heb gevoelens voor een bepaald meisje, maar ben op dit moment bewust single. Simpelweg omdat ik er geen tijd voor heb. Ik doe er ook geen uitspraken over, omdat ik niet wil dat mensen in mijn privéleven gaan snuffelen. Ik deel alles al met iedereen en dat gedeelte mag wel privé blijven vind ik.”

“Fysiek gezien ben ik een billenman!”

JA, JE HEBT BILLENMANNEN EN JE HEBT BORSTENMANNEN

“Ik ben een man die houdt van mooie billen en benen. Beyonce en Nicole Scherzinger zijn een goed voorbeeld van vrouwen met mooie billen.”

SHAKIRA OOK…

“Ja die heeft ook mooie. Over Shakira gesproken: ik werd gevraagd om in haar videoclip van het nummer Loca de leadguy te spelen, haar beminnaar. Intieme scenes, maar ik kon niet vanwege een rol in 90210 waarvoor ik net had getekend. Dat vond ik kut! Ik moest gewoon nee zeggen tegen Shakira. Dat vond ik zo jammer, want ik ben onder de indruk van haar en heb van veel mensen gehoord dat ze een leuke dame is. Ik heb haar één keer ontmoet en gesproken tijdens de VMA’s. Zo gaat het heel vaak, dat ik nee moet zeggen door een andere boeking. En dat terwijl ik het liefst alles doe. Helaas kan ik niet op twee plekken tegelijk zijn.”

ER IS MAAR EEN TIMOR

“Haha gelukkig wel, maar je mag natuurlijk niet alleen billen opschrijven! Wat ik nog meer mooi vind aan een vrouw is als ze echt ‘vrouw’ is. Ze moet niet de stoere uithangen. Ik heb er niets tegen, maar míjn vriendin moet een lady zijn. Een echte dame. Natuurlijk mag ze funky zijn, maar ik hou van ladylike. Belangrijk zijn ook mooie lippen en haar tanden. Mooie ogen. Wat persoonlijkheid betreft moet een vrouw een eigen mening hebben. Ik wil niet dat ik haar de hele dag op haar plek moet zetten. Zo van: doe maar dit en doe maar dat. Geen ja-knikker. Mijn meisje moet weten wat ze wil. Ze moet mij zo nu en dan ook op m’n plek kunnen zetten. Ze moet gemotiveerd zijn, een ‘drijf’ hebben en iets doen waar ze gelukkig van wordt.”

“Ik ben zelf een jaar kapper geweest en vind daardoor uiterlijke verzorging belangrijk. Bij een vrouw begint dat bij haar haren. En… bij een glimlach.”

“Hahaha, ik ga geen nee zeggen. Ik denk dat het waar is. Waarom? Omdat ritme toch iets is wat erin terug komt. Je mag niet in een fout ritme zitten. Dansers zijn natuurlijk ook los in de heupen en kunnen goed bewegen.”

ALS EEN MEISJE IN EEN VERKEERD RITME ZIT, ZEG JIJ: STOP MAAR

“Haha nee, het komt nooit zover. Het zal niet gebeuren dat ik met een meisje in bed beland dat geen ritme heeft, want van tevoren vindt er altijd wel een ‘auditie’ plaats. Je merkt het al aan de manier waarop iemand zoent. Je voelt of er een bepaalde chemie is. Als het daar al fout gaat, weet je dat het een no go is.”

“Ik vind het leuk om mijn vriendin met kleine dingen te verrassen. Ik heb bijvoorbeeld vaak massages gegeven. In de avond wanneer ze thuis komt van haar werk, doe ik de kaarsjes aan, zet ik een rustig muziekje op en masseer ik haar met olie.”

KOOK JE NIET?

“Ja, ik kook trouwens heel veel! Als mijn vriendin dan thuis kwam, had ik wel eens een heel etentje verzorgd. Echt een vier gangen diner. Wijntje erbij, gezellig. En dan in het midden van het huis of soms zelfs op de grond. Vind ik leuk, lekker knus. Kleine dingen vind ik leuker dan bijvoorbeeld een heel bad over te laten lopen met rozenblaadjes. Dat is zo cliché. Het moet klein en lief blijven. Romantisch kan ook zijn haar naar de plek te brengen waar je elkaar voor het eerst hebt ontmoet of waar je de eerste kus hebt gehad.”

“Eenzaamheid is er weinig, omdat ik omringd ben met mensen met wie ik werk en omdat ik veel bezig ben. Ik heb wel eens van die avonden dat ik alleen televisie kijk en denk: ik had nu wel met iemand op de bank willen zitten. Een dolletje willen trappen met m’n zusje of met mijn vrienden uit Nederland.”

BEL JE JE MOEDER WEL VAAK GENOEG?

“Ja, maar ik moet zeggen dat ik het vaker moet doen dan dat nu het geval is. Ik bel haar nu één of twee keer in de week. Soms zijn er zelfs weken dat ik helemaal niet bel, omdat het dan zo druk is. Het is gewoon moeilijk als je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk bent. Bovendien ben ik vaak precies aan het werk wanneer zij wakker is en wanneer ik tijd heb om te bellen, slaapt zij al.”

“In april dus naar Nieuw Zeeland met Chris Brown en in de tussentijd ben ik bezig met choreografieën maken en les geven. Mijn plan is ook de acteerkant op te gaan, want er zijn veel aanvragen geweest. Ik ga acteerlessen volgen en ben ook bezig met een vocal coach, zodat mijn Engelse uitspraak beter wordt. Toen ik bezig was met 90210 vroeg de director namelijk of ik ook niet acteerde. Hij vond m’n look goed en vond dat ik goed uitkom op beeld. Misschien dat ik in de toekomst ook geboekt kan worden voor films en daarnaast grote shows doen. Dat is voor mij het ideale plaatje.”

“De tweede keer dat ik naar LA ging heb ik een doos stroopwafels meegenomen, omdat ik weet dat de Amerikanen er gek op zijn. Ik gaf toen aan iedereen een stroopwafel: de cast, de artistic director, iedereen. Ik vroeg ook of ik er één aan Michael Jackson kon geven. Dat vonden ze goed. Hij stond daar met zijn brilletje op en ik zei: ‘I wanna give this to you. It’s stroopwafels. A syrup waffle.’ Michael antwoordde: ‘Ah really? For me? I love those, I love those! You’re amazing.’ Hij kende het al doordat hij al een paar keer in Nederland was geweest. Ik dacht: wow, ik heb stroopwafels gegeven aan Michael Jackson. Hij had een tas bij zich en stopte het erin. Voor later.”


Foto’s: Jean-Michel van van Braak

32 reacties tot nu toe

 • Super leuk interview Jamie. Ik vind dat verhaal van Shakira echt heel geinig hihiihi. I like timor! Xxx
  Kelly

  Comment door Kelly, March 15, 2011 om 11:06 pm
 • Je presteert het altijd om voordat ik naar bed ga mij zover te krijgen toch nog even snel je nieuwe column te lezen. Daar is trouwens weinig moeite voor nodig! Zeker rond het ow van vanavond: Timorrrr! Heerlijk, de komende 10 min ben ik stil ;)

  Comment door Mannie, March 15, 2011 om 11:17 pm
 • Oke, i’m in heaven

  Comment door Mannie, March 15, 2011 om 11:31 pm
 • Erg leuk om te lezen Jamie!

  Comment door liz, March 16, 2011 om 9:21 am
 • Nice blog weer Jamie!

  Comment door Irene, March 16, 2011 om 9:47 am
 • Dankje Irene, ik word helemaal gek van mezelf :( Ik zie de foutjes gewoon niet meer. Kan het pas vanavond aanpassen, het is in Photoshop gemaakt haha. Wel super dat je het leuk vindt!
  Groetjes,
  Jamie

  Comment door jamievalerie, March 16, 2011 om 10:03 am
 • Leuk interview. Ik vind hem niet zo bijzonder, maar je hebt leuke vragen gesteld en hij gaf daar ook leuk antwoord op.

  Op naar het volgende interview!
  xxx

  Comment door Kim, March 16, 2011 om 10:23 am
 • Leuk interview Jamie!! Ik ging best wel hard gillen toen HIJ MIJ ging volgen op Twitter….Ik was die dag ziek, dus hij heeft m’n dag best wel heel erg goedgemaakt!

  Comment door Alysia, March 16, 2011 om 1:58 pm
 • Goed geschreven interview :D.
  Ik vind het prachtig op de manier hoe je het schrijft. Als ik een interview moet uittypen klap ik altijd dicht :).
  De woord grappen en zins op bouwingen zijn gewoon perfect ^^.

  X

  Comment door Isabella, March 16, 2011 om 2:47 pm
 • O wat een leuk interview ..
  xpaula

  Comment door Paula, March 16, 2011 om 2:55 pm
 • Leuk! Danser van wereldklasse..

  Comment door Nadia, March 16, 2011 om 4:34 pm
 • Leuk interview!

  Comment door Diana, March 16, 2011 om 7:23 pm
 • Zoooo leuk interview!

  Comment door Karin, March 16, 2011 om 7:49 pm
 • @Jamie: een perfectionista als ik heeft altijd wel wat te zeuren ;-) Anders vraag je toch iemand om je blogs nog even door te lezen voordat je ze plaatst? Complimenten voor je Photoshop kunsten trouwens, zie leuke dingen op je website staan!

  Groetjes,
  Irene

  Comment door Irene, March 16, 2011 om 10:43 pm
 • Super leuk, maar hem niet zo erg boeiend!

  Comment door joyce, March 16, 2011 om 10:50 pm
 • Wat een lekker ding is het ook he. Dus, jij hebt hem gewoon ontmoet. Interview leest lekker weg hoor!

  Comment door Stefanie, March 16, 2011 om 11:20 pm
 • waarom wordt er een gedeelte van mijn commentaar weggehaald?

  Comment door Nadia, March 17, 2011 om 2:23 pm
 • als je mn commentaar weghaalt haal dan ook de spelfout goed weg! jeetje, had niet verwacht dat je iets minder positieve berichten weg zou halen, valt me tegen dit.

  Comment door Nadia, March 17, 2011 om 2:30 pm
 • Hi Nadia,

  Dankjewel voor je comment! Omdat het afleidt van wat hij écht zegt.

  Groetjes!
  Jamie

  PS. Ik laat meestal negatieve comments staan, als ze ingaan op de inhoud. Niet op de letterlijke tekst.

  Comment door jamievalerie, March 17, 2011 om 2:37 pm
 • begrijpelijk, ik snap ‘m! werkze

  Comment door Nadia, March 17, 2011 om 2:45 pm
 • Ben blij dat je er begrip voor hebt, dankjewel!

  Groetjes!
  Jamie

  Comment door jamievalerie, March 17, 2011 om 2:46 pm
 • heel bijzonder

  Comment door LeRoi, March 17, 2011 om 2:47 pm
 • het interview ook hoor jamie !! jwz

  Comment door LeRoi, March 17, 2011 om 2:47 pm
 • Bedankt allemaal voor de leuke comments! En voor de scherpe lezeressen onder ons, ook bedankt voor het ontdekken van typefoutjes. Dat neem ik graag mee en haal daarna de reactie soms weg, omdat dit afleidt van het interview. Je mag me ook altijd mailen als je zoiets vindt.

  Wie willen jullie hierna in een interview zien?

  Groetjes!
  Jamie

  Comment door jamievalerie, March 17, 2011 om 2:58 pm
 • Miss een keer een powervrouw… of wil je je graag op mannen richten? een model, zangeres of glamourlady? olcay gulsen? klinkt nu ik het zeg al wel hoogegrepen hihi

  Comment door Nadia, March 17, 2011 om 3:10 pm
 • hooggegrepen met dubbel g! jeetje val wel door de mand nu

  Comment door Nadia, March 17, 2011 om 3:12 pm
 • Leuk!!

  Comment door By Sjanty, March 18, 2011 om 8:39 am
 • Superleuk interview! Wat een lekkerdje he…….ben jaloers op je, Jamie hihi :D

  Comment door Diana, March 21, 2011 om 11:53 am
 • Hij is echt wel leuk he…?….zucht..hihi

  Comment door mijnietgezien, April 14, 2011 om 8:34 pm
 • TIMOOOOOR Je bent gewoonweg de beste dat mij overkomen is
  Je bent zo lekkerding ik wil je tussen mijn benen

  from … with love

  love you honey.

  Comment door lover of timor, May 31, 2011 om 8:01 pm
 • Super goed interview! Vind normaal de interviews met hem nogal van hetzelfde, maar jij weet leuke dingen uit hem te krijgen! En het drukste café’s van Rotterdam kan er maar één zijn: DUDOK haha! Wel heerlijke appeltaart hè ;) (hoop dat je die geproeft hebt, want daar staat Rotterdam om bekend!). Je hebt nu inmiddels al bijna al het mancandy in NL gehad, maar misschien nu Ben Saunders nog? XX

  Comment door Chloë, July 25, 2011 om 11:40 pm
 • Zo dat is een lekkerding op de eerste blik toen ik beat de best keek was ik echt van hetadje af hij is zo knap wil met hem trouwen

  Comment door jessica, November 9, 2013 om 10:34 pm

Plaats een reactie