Switch To Mobile Version

“Ben je afgevallen?”

Ik merkte het aan de broeken. Die zaten niet bepaald flatteus meer. Sterker nog, om de knoop dicht te krijgen was het adem inhouden geblazen. Een weegschaal ter bevestiging was dan ook niet nodig.

Als gevolg van allerlei gezellige etentjes en een serieuze chipsverslaving vlogen de kilo’s weer aan mijn lichaam. Zonde, want in juli 2009 was het me al eens eerder gelukt om vijf kilo kwijt te raken. Door middel van een gezond dieet a la Sonja Bakker viel ik af en had ik maar een doel voor ogen: ik zou en moest weer in die lichtblauwe Nudie jeans moeten passen. Dat lukte.

Maar wat ook lukte, is om diezelfde vijf kilo er weer aan te snacken. Plus twee. Van patat tot te veel pasta en van kroketten tot popcorn. Daarnaast heb ik het sowieso vrij moeilijk, aangezien mijn vader een van de beste koks ter wereld is. Hij gaat van de Chinese keuken tot de Thaise en van Surinaamse specialiteiten tot de Hollandse pot. Zo’n feeder om je heen werkt nauwelijks motiverend.

Nu zat de vork echter anders in de steel. Who is Sonja Bakker? En hoezo om ’t uur op de weegschaal staan? Dit keer zou ik in stilte afvallen, niemand hoefde het te weten. Als je er immers te veel mee bezig bent, val je geen pondje af. Bovendien had ik geen doel dat uitgedrukt was in cijfers, maar meer in de vorm van gedrag. Het doel: mijn kritische moeder, die altijd zo scherp is, moest een cruciale opmerking plaatsen over mijn gloednieuwe figuurtje. Iets in de vorm van: “Wat zie je er goed uit, ben je afgevallen?” Een opmerking als “Jamie je bent (te) dun”, zou ook meer dan welkom zijn.

Mijn aanpak was simpel. Hongergevoel? Drink een blikje Cola Light. Ongeacht de tijd. Door het hoge prik-gehalte zit je vanzelf vol. Eet daarnaast nog zo een overheerlijke gevulde cracker van Wasa en schep tijdens het avondeten maar een keer op. Nuttig in het weekend een vettige loempia tegen zelfmedelijden. Let op: slechts één loempia. Dan het allerbelangrijkste: zoek iets wat je bezig houdt of passioneert zodat je niet eens aan eten hoeft te denken. Al snel vergeet je een hoop. Wat is popcorn? Een muziekgenre?

De kilo’s vlogen eraf en ik pakte mijn moment. Ik hees mezelf in een nonchalante, maar toch strakke velourse joggingbroek en een rete strak wit t-shirt met korte mouwen. Mijn moeder zou het zien. Ik hield m’n buik flink in en paradeerde wel zestien keer langs mams. Geen woord. Uit pure frustratie gooide ik een zak microwave popcorn in de magnetron.

Ik had de hoop al bijna opgegeven. Totdat ik op een avond voorover boog om iets te pakken. Blijkbaar was moederlief naar me aan het kijken. “Jamie! Ben je afgevallen?” Need I say more?

12 reacties tot nu toe

 • Wat goed!! Hoe lang heb je erover gedaan als ik vragen mag?

  CiaoX

  Comment door Sophie, March 31, 2010 om 11:53 pm
 • Je ziet er goed uit hoor!! :)

  Comment door Ruben, April 1, 2010 om 10:58 am
 • Hi Sophie! Ik heb daar eigenlijk niet op gelet, ik denk dat het in drie weken wel al minder was en toen heb ik het volgehouden. Ik ben van 61 kilo naar 55 kilo gegaan. Bij 50 kilo stop ik :)!

  xxjes!

  Comment door jamievalerie, April 2, 2010 om 10:29 pm
 • Hey Jamie,

  Ik snap helemaal wat je bedoeld! Mijn moeder is ook de enige van wie ik dat compliment zou willen! De rest van de wereld is niet onbelangrijk, maar het maakt niet zoveel uit. Zolang degene die op deze wereld misschien wel het meeste van je houd maar ziet dat je bent afgevallen. Waarom toch?

  Liefs,

  Tat…

  Comment door tat., April 4, 2010 om 12:28 pm
 • Je hebt lekkere vormen hoooor!!!!

  Comment door Gregory, April 7, 2010 om 11:39 am
 • Leuke foto!

  Comment door Stefanie, April 14, 2010 om 4:50 pm
 • Vreselijk afvallen & aankomen. Sinds ik gestopt ben met roken zit er alweer 15kilo aan en er pas 2 kilo af.. Het gaat zo langzaam! Maar goed van jou hoor! Moeders zijn trouwens vaak ook de enige wie het zeggen :P

  Liefs Fem

  Comment door Femke, April 27, 2010 om 11:43 am
 • Hoi Jamie,

  Leuk om te lezen hoe jij met je eigen insteek je streefgewicht hebt behaald. Complimenten!
  Om op gewicht te blijven zou je het 4/3 protocol van newnrgy-online.nl kunnen gebruiken tegen het bekende jojo-effect.

  Ik zal deze naar je mailen.

  Greetings,

  Pieter

  Comment door Pieter, May 12, 2010 om 4:12 pm
 • Haha, ook herkenbaar. Mijn moeder zei ook tegen mij: ‘Bente je bent dik.’ Auw. De enige van wie ik wil horen dat ik ben afgevallen is mij moeder; die is het meest kritisch.. In middels 14 kilo eraf :o

  ps. Ik vind jou echt een natural beauty :)

  Comment door Bente, May 12, 2010 om 10:04 pm
 • Dank je Bente!

  Comment door jamievalerie, May 13, 2010 om 12:09 pm
 • Hai Jamie,

  Wil je even laten weten dat ik je Blog TOP vind!
  Beauty and Brains!

  Ga zo door!

  Ik lees in ieder geval iedere keer met plezier!

  Groetjes,

  Mimi

  Comment door Mirjam, June 10, 2010 om 10:01 am
 • Mirjam!

  Super leuk om te horen, keep on reading! Lief!

  XX

  Comment door jamievalerie, June 10, 2010 om 10:28 am

Plaats een reactie