Switch To Mobile Version

Nederland steeds asocialer

Het regende buiten, ik stapte snel uit de auto en vond dat ik mijn broodje absoluut had verdiend. Rap rende ik naar binnen, bekeek het assortiment en begon acuut te watertanden.

Er lagen allerlei overheerlijke Surinaamse broodjes mij aan te kijken. Waar zou ik mezelf aan wagen? Een broodje kip kerrie? Zo heerlijk smeuïg en pittig met, zoals de mevrouw het altijd zo leuk zegt, ‘sambal en zuur’? Echter kon ik dit keer niet rekenen op een leuke vrouw. Integendeel. Ik kreeg te maken met een meisje dat haar manieren thuis had gelaten. Voordat ik het wist klonk haar ringtone luid en duidelijk. Het feest was begonnen. Met haar hoofd schuin, haar mobieltje tegen haar oor en een asociale blik hielp de dame me slechts met behulp van gebarentaal. Ik zou me op glad ijs bevinden om nog naar extra servetten te vragen. Dat deed ik dus maar niet. “Dag!” probeerde ik nog ter compensatie. Het enige wat ik terug kreeg was een paar rollende ogen die me van top tot teen woest bestudeerden.

Niet alleen het winkelpersoneel heeft gedragsproblemen. Ook reizigers van het openbaar vervoer hebben er een handje van. De drukte in de trein tijdens spitsuur zou zich een stuk sneller oplossen als men de tas nou eens op schoot hield in plaats van een aparte stoel ervoor te gebruiken. Bij de vraag “Mag ik naast u zitten?”, krijg je ook nog eens een hoe-durf-je-zoiets-te-vragen-blik cadeau.


Maar ook ik zou aan m’n gedrag kunnen werken. Ondanks dat ik opsta voor mensen op leeftijd, de deur altijd open houd voor degene die na mij volgt en mensen een kans geef tijdens het invoegen, werd mijn gedrag enkele weken geleden niet in dank afgenomen.

Volgens een grijze meneer van plus minus tachtig jaar oud behoorde ik tot het publiek dat Nederland steeds asocialer maakt. Ik besloot voor het werk nog van een patatje oorlog te smullen, weliswaar in de tram. Ik keek hem nog vuil aan, omdat hij juist de persoon was die mijn eetlust bedierf. Hij schraapte namelijk opmerkelijk vaak zijn keel en maakte een hard varkensachtig geluid met zijn neus. Toen ik hem nog eens vies aan keek vanwege zijn vulgaire geluiden, kreeg ik een heftige opmerking naar m’n hoofd geslingerd. “Je moet niet in de tram komen met je vieze stink troep!” Ik was overrompeld. Pardon? Wat was nu viezer, varkensgeluiden of de geur van een heerlijk patatje oorlog? Nu kon hij ’t krijgen ook. Ik keek hem aan en stopte in slow motion een patatje met extra veel pindasaus in mijn mond.

Zou de man een hartaanval hebben gekregen de avond dat een paar wijntjes verkeerd waren gevallen op een lege maag en ik per ongeluk de tram onder kotste? Of dat ik in de trein openlijk m’n Minnetonka’s omwisselde voor high heels? Of wellicht de momenten dat ik m’n kauwgom regelmatig uit het raam laat vliegen tijdens het rijden. Maar goed dat-ie daar niet bij was.

Ik kan het alleen maar beamen: Nederland wordt steeds asocialer.

12 reacties tot nu toe

 • Jaims,

  je mag niet eten in de tram :-)

  Comment door Stefan, February 24, 2010 om 4:29 pm
 • Hahaha. Hij heeft wel gelijk ja, maar ik doe het ook altijd. Heerlijk. Nu heb ik zin in patatje oorlog..

  Comment door Lisa, February 24, 2010 om 5:26 pm
 • Die oude mensen zijn helemaal niet zo schattig en vaak eisen ze respect. Rot lekker op denk ik dan. Ik zat laatst in de tram en er was een dikke vrouw die niet normaal kon lopen. Ze kon geen Nederlands. Kwam ze mij met gebarentaal even zeggen dat ik op moest staan voor haar.

  Ja anders zak je lekker door stront. Ik hoef helemaal niks.
  Blijk maar lekker staan of je loopt 2 meter door waar wel plek is…

  Comment door Stefanie, February 24, 2010 om 9:59 pm
 • @ Lisa Hahaha ja misschien heeft-ie ergens wel gelijk, maar hij kon het wel wat netter brengen :(

  Comment door jamievalerie, February 25, 2010 om 9:55 am
 • @ Stefanie Zo dat zit diep! Haha! Maar je hebt wel gelijk hoor..

  Comment door jamievalerie, February 25, 2010 om 9:56 am
 • @ Stefan Ik mag dat wel ;)

  Comment door jamievalerie, February 25, 2010 om 9:56 am
 • Haha geweldig stukje weer, dit is echt mijn favoriete nederlandse blog, alles is zo herkenbaar geschreven, fantastisch!
  Ik vind het ook altijd zo apart dat er altijd wordt gesproken over ‘De jeugd van tegenwoordig’, die zo asociaal zou zijn, en nooit op zou staan voor bejaarden in de bus. Ik vraag zelf altijd als er een bejaarde de bus in komt of hij/zij misschien wil zitten, maar dan is het 9 van de 10 x: ‘Nee hoor, ik hoef niet te zitten’, of ze kijken me heel raar aan en zeggen dat dat niet hoeft. Ja, dan moet je ook niet zeuren denk ik dan.

  Comment door Zara, February 26, 2010 om 12:24 pm
 • Hahahaha ja klopt helemaal, maar ik vind ook dat oudere mensen steeds asocialer worden. Vooral die mensen in die karretjes, die racen je zo voorbij en snijden je gewoon af alsof het niks is!

  XOXO

  Comment door Bianca, February 26, 2010 om 4:43 pm
 • Jamie jij mag vast wel eten in de tram, voor de rest moet iedereen zijn/haar vieze patat buiten laten. Als er iemand naast mij komt zitten met patat sta ik op hoor (omdat ik er misselijk van word en ik niet zijn/haar eetlust wil bederven door over te geven) Hoezo asociaal?! ;-)

  Ik snap eigenlijk niet wie bepaalt heeft dat IK moet opstaan voor oudere mensen? Men ziet het misschien niet, maar ik heb “weak knees” (lees: moe van bikkelhard de hele dag op +12 heels lopen) waardoor ik niet lang kan staan in het OV. Iemand die er wilt opstaan voor mij? (A)

  @Stefanie, ja gewoon door de stront laten gaan hoor! Hahaha = )

  Jamie, weer subliem geschreven! En stiekemerd, was jij niet de gene die steevast dr tas een extra stoel gunt, because it’s fashion fabolous? = P

  Comment door Niecy, March 2, 2010 om 10:08 pm
 • @ Niecy, hahaha is dat zo? Ik heb er juist altijd een hekel aan als mensen hun tas niet opruimen. Maar het is wel waar, mijn tas verdient een eerste klas plekje… Uitzonderingen heb je altijd ;)

  xx
  Jamie

  Comment door jamievalerie, March 3, 2010 om 5:01 pm
 • Oke ik geef toe.. ik zet ook wel eens mijn tas op de stoel naast me (niet in de spits natuurlijk maar gewoon overdag) en dan word ik toch zo PISSED als mensen gewoon op mn tas gaan zitten en ik als een idioot mn tas moet wegrukken om mn ipod/blackberry/zonnenbril en alle waardevolle (en waardeloze) zooi die ik elke dag meesleep. Mensen come on!! Je heb toch een mond gekregen om te praten? Je kan toch vragen of ik mn tas op mn schoot wil zetten.. geen probleem hoor, doe t graag.. maja dat is al teveel moeite!

  Comment door Nathalie, March 4, 2010 om 5:28 pm
 • Wat een heerlijk stukje om te lezen en zo herkenbaar!!!

  Comment door Pascalle, March 7, 2010 om 9:10 am

Plaats een reactie